Trandafirul desertului – fursecuri crocante

Trandafirul desertului – fursecuri crocante, Rose del deserto numele pe care-l poarta acesti biscuiti, se datoreaza asemanarii prin forma si culoarea lor cu vestitul mineral desertic (o varianta speciala de ghips), atat de apreciat in randul colectionarilor.

Reteta este una traditionala italiana (se pare ca isi are originea in cultura culinara de odinioara a regiunii Lombardia) pastrata cu mandrie, imbunatatita si transmisa generatiilor tinere prin dragostea si indemanarea bunicilor.

Mai multe Retete italiene vedeti aici. Veti gasi mancaruri, bauturi (limoncello) si diverse dulciuri, retete autentice italiene, mai vechi sau mai noi.

Aspectul exterior a biscuitilor este unul crocant (caracteristica conferita de prezenta fulgilor de porumb) si contrasteaza cu consistenta frageda a interiorului, datorita in special, prezentei stafidelor. Gustul rafinat, imbogatit cu aroma semintelor de pin si fragranta lor deosebita, fac din acesti biscuiti un adevarat deliciu atat pentru cei mici, care pot avea o contributie importanta si la realizarea lor, cat si pentru “cei mari”. Se pot consuma atat la micul dejun cat si intre mese.

 

Trandafirul desertului-fursecuri crocante

Ce ne trebuie pentru reteta de Trandafirul desertului-fursecuri crocante:

Ingrediente pentru 40 de bucati.

Trandafirul desertului-fursecuri crocante

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Fursecuri crocante cu fulgi de porumb, stafide, ciocolata sau muguri de pin, o reteta veche, traditionala italiana. Deosebite!
Ingrediente
  •  Unt 200g
  •  Sare (cat se cuprinde cu doua degete)
  •  Zahar 150 g
  •  Oua intregi 2
  •  Stafide 90 g
  •  ½ pastaie de vanilie sau esenta
  •  Seminte de pin 30 g
  •  Faina 250 g
  •  Praf de copt 7 g
  •  Fulgi de porumb 100 g

Cum se fac Trandafirul desertului-fursecuri crocante

Se freaca spuma untul moale (la temperatura camerei) cu zaharul, se adauga pe rand sarea, ouale batute, stafidele si semintele de pin. Praful de copt se amesteca in faina, se cerne totul si se adauga in intregime amestecului precedent. Se framanta cu varful degetelor (sau cu ustensila de framantat, la robot) cu delicatete, pana cand coca dobandeste consistenta, incercand pe cat posibil sa evitam topirea untului. Daca aluatul este prea moale se da la frigider cel putin 1/2 ora.

Trandafirul desertului-fursecuri crocante

Trandafirul desertului-fursecuri crocante

 

 

 

 

 

Din aluatul obtinut, odata gata pentru prelucrare, formam niste bilute, mai intai lucrandu-le cu doua lingurite si mai apoi dandu-le forma finala cu ajutorul palmelor.

Trandafirul desertului-fursecuri crocante

Le trecem prin fulgii de porumb si le asezam distantate pe tava unsa cu unt si presarata cu faina sau invelita cu hartie de copt. Le dam la cuptorul preincalzit la o temperatura de 175° C timp de 20 min.

Trandafirul desertului-fursecuri crocante

 

Lasam sa se raceasca si presaram cu zahar vanilat.

Un truc:

Pornind de la acesta reteta de baza putem elabora si alte variante, in functie de preferintele tuturor: pentru un gust mai delicat ajunge sa inlocuim 25% din cantitatea fainei de grau cu una identica de migdale, alune sau nuci (trecute prin mixer). Daca suntem iubitori de ciocolata (sau dorim o varianta mai economica- avand in vedere costul ridicat al semintelor de pin care in Italia variaza intre 70 si 110 euro/kg) nu trebuie decat sa inlocuim cantitatea de stafide si seminte de pin cu tot atata ciocolata taiata marunt si gata-i treaba.

Pofta Buna!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

Un comentariu

  1. Am facut si eu, sunt foarte bune, multumesc de reteta! Eu am adaugat si nuci si ciocolata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.