Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Tocanita de vinete cu rosii si ardei – o reteta simpla, gustoasa, cu legume proaspete si aromate, gatita cu putin ulei. Cum se face tocanita de vinete? Reteta scrisa si video, explicata pas cu pas, pentru reusita sigura.

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Va recomand sa rasfoiti albumul meu cu peste 200 de retete de conserve pentru iarna aici.

Cam greu cu legumele si fructele anul asta prin gradini, dar nocroc cu hypermarketul din vecinatate.

Imi fac cumparaturile de la Profi, imi este totul mai la indemana si acolo gasesc tot ce am nevoie. Am gasit fructe si legume frumoase, asa ca m-am aprovizionat cu de toate.

Profi a lansat marca proprie de legume si fructe „Proaspete de la Noi”, un gust natural şi proaspăt, 100% românesc. Mai ţineti minte savoarea cireşelor dulci din pomul bunicilor şi roşiile de grădină coapte de soare? Acestea sunt fructele şi legumele Proaspete de la noi – cele mai bune soiuri crescute cu grijă de cei mai buni producători din România şi monitorizate cu atenţie de experţii Profi.

Proaspete de la noi înseamnă exclusiv calitate autentică locală, pentru ca fiecare generaţie să se poată bucura de gustul natural al produselor româneşti! Fiecare sezon are bunătăţile lui naturale la Profi.

Am mai facut si reteta de ardei umpluti cu varza, o alta conserva care ocupa un loc de frunte in camara noastra:

Ardei umpluti cu varza

Ce ingrediente folosim pentru reteta de tocanita de vinete cu rosii si ardei?

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Tocanita de vinete

Rating 

Ingrediente
  • 1 kg de vinete
  • 600 g de rosii coapte
  • 2 ardei kapia sau grasi
  • 2 cepe mari taiate cubulete
  • 2-3 catei de usturoi
  • 50 ml de ulei
  • 2 linguri de patrunjel verde
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • apa

Cum se face reteta de tocanita de vinete cu rosii si ardei?

Puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti la final reteta video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Prima data ne ocupam de vinete, curatam partial coaja, apoi taiem in cubulete, de dimensiuni potrivite, cat sa incapa frumos in furculita.

Peste vinete adaugam o lingurita de sare si turnam deasupra apa rece. Amestecam totul bine si punem o greutate, astfel incat vinetele sa fie apasate.

Lasate in apa cu sare, vinetele isi vor lasa zeama amara. Din cand in cand mai amestecam vinetele. Trebuie sa stea cam jumatate de ora.

Rosiile le dam pe razatoarea mare.

Scurgem vinetele de apa foarte bine.

Punem intr-o cratita jumatate din cantitatea de ulei, sa se incinga. Va recomand sa folositi o cratita cu peretii cat mai grosi.

Tocanita de vinete cu rosii si ardeiReteta de tocanita de vinete cu rosii si ardei

Cand uleiul s-a incins, punem vinetele si le amestecam. Doar cat sa inmoaie putin, apoi le putem scoate, nu trebuie sa le lasam sa se prajeasca.

In aceeasi cratita punem restul de ulei, il lasam sa se incinga, punem ceapa, ardeiul gras si amestecam. Adaugam si o lingurita de sare, aceasta va inmuia legumele si acestea se vor patrunde mai repede.

Amestecam repede, la foc iute, timp de 2-3 minute si adaugam putina apa, 50-100 ml. Reducem focul, punem capacul si lasam sa se inabuse. In felul acesta legumele nu se calesc, vor fi foarte bine gatite fara sa fie prajite, fara multa grasime.

Cand legumele s-au inmuiat, adaugam si vinetele si amestecam, adaugam si rosiile si completam cu apa.

Adaugam si piper proaspat macinat. Punem capacul si lasam tocanita sa fiarba pentru 10-15 minute, iar din cand in cand mai amestecam.

Mai putem adauga putina sare si putin piper, dupa gust. La final punem si usturoiul si amestecam usor, sa nu se sfarame vinetele.

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Oprim focul, punem verdeata si amestecam putin.

Am pregatit borcane de 370 de grame, spalate si sterilizate inainte. Le punem pe o tava din metal, ca sa atenueze socul termic.

Punem tocanita de vinete in borcane, cat inca este fierbinte. Asezam bine tocanita in borcane, folosindu-ne de o lingurita, apasam usor.

Sterilizarea borcanelor de tocanita

Am obtinut 5 borcane si jumatate de tocanita, punem capacele si le strangem bine. Intoarcem borcanele cu gura in jos, le acoperim cu servete si le lasam sa se raceasca in tihna, pana a doua zi.

Dupa ce borcanele se racesc, le mai punem la sterilizat, in cratita cu apa si le lasam sa fiarba timp de o ora din momentul in care apa da in clocot. In felul acesta ne asiguram ca tocanita va rezista in camara si 3 ani.

Asta este totul, reteta noastra de tocanita de vinete este gata. E un adevarat deliciu, va invit cu drag si pe voi sa incercati aceasta reteta, de abia astept sa reveniti, sa ne spuneti si noua cum a iesit.

Pana atunci, nu-mi ramane decat sa va urez spor la gatit si Pofta buna!

Tocanita de vinete cu rosii si ardei

Iar la final, sa nu uitam de muraturi asortate in saramura – reteta aici. Au de toate si-s minunat de gustoase.

Muraturi asortate reteta in saramura

Reteta video de tocanita de vinete

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

3 comentarii

  1. Arată bine. Mai am câteva vinete și ardei. Dacă îmi permite timpul, am să o prepar. Mulțumim tare mult Gina. Multă sănătate !
    Sanda

  2. Foarte bune.
    Am făcut anul acesta din 5kg de vinete. Arata bine și vad ca stau bine în pivniță. Așteptăm sa le vina rândul la mancat.
    Multumim pentru rețetă.
    Vroiam să pun și poze, dar nu știu cum😏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.