Sufleurile sunt in general un fel de bau-bau pentru gospodine, dar si pentru multi bucatari profesionisti. De fapt, nu sunt asa greu de facut, sunt cateva trucuri simple, care garanteaza  realizarea unui sufleu reusit de fiecare data.

Asa ca urmariti-ma atent, sa facem impreuna un delicios Sufleu de fistic.

sufleu-de-fistic-reteta-pofta-buna-cu-gina-bradea-23
Sufleu de fistic

Am fost invitata de catre prietenii de la agentia de PR Gollin (multumesc frumos, Gabriela) sa particip la un minunat concurs, „Gateste cu Electrolux la Taste of London”. La acest concurs participa mai multi bloggeri culinari, cu preparate inspirate dupa retetele a 10 chefi cunoscuti si apreciati la nivel modial. La final, dupa o jurizare atenta, vor fi alesi 4 bloggeri, care vor participa la Taste of London, in luna noiembrie. Ce este Taste of London? Este un minunat festival culinar international, unde vin cei mai cunoscuti chefi din lume, nume sonore, oameni care fac istorie in arta culinara. E un vis implinit pentru oricine poate ajunge la un astfel de eveniment. Deci, va dati seama cat de mult imi doresc si eu sa particip 🙂

Dupa ce mi-au trecut entuziasmul si topaiala de bucurie, am inceput sa studiez activitatea si retetele chefilor propusi. M-am oprit la chef Pierre Koffman, pentru ca am simtit ca efectiv mi se potriveste.

Cine e chef Pierre Koffmann?

Mergem pe Wikipedia si aflam.

pierre-koffmann-with-books

S-a nascut pe 21 august 1948, la Tarbes, Franta, regiunea Gascogne. Wow! Lasand la o parte zambetul superb, un francez si mai ales, gascon, nu putea decat sa fie pe placul meu. Cred ca stim cu totii cine e cel mai faimos gascon, care ne-a inveselit copilaria: D”Artagnan, vestitul muschetar al lui Alexandre Dumas tatal. Acest minunat domn, expert in bucataria franceza dar care locuieste in Anglia, are o activitate culinara in spate de peste 50 de ani. A fost profesorul si mentorul unor chefi extrem de cunoscuti si apreciati: Gordon Ramsay, Marco Pierre White, Tom Kitchin, Marcus Wareing, Bruno Loubet.

Restaurantul sau, Tante Claire, este unul dintre putinele restaurante engleze care au primit 3 stele Michelin, cea mai inalta distinctie culinara. Este considerat cel mai mare chef din Anglia.

Cum gateste chef Pierre Koffmann? Din suflet, cu ingrediente simple, sanatoase si traditionale si cu multa dragoste. Vi se pare cunoscut, nu? 😀

Gata, mi-a mers la suflet! Voi gati o reteta creata de acest chef minunat. Si mi-am comandat si cartea ,,Memories of Gascony„, cu retete simple si savuroase. Abia o astept!

 M-am oprit la reteta de Sufleu de fistic pentru ca mi s-a parut o provocare deosebita, nu am pe blog reteta de sufleu, nu am mai facut de mult dar si pentru ca abia cumparasem un borcanel cu pasta de fistic. Inca ma mai gandeam la ce sa folosesc minunatia aceasta, cand, uite cum a picat provocarea concursului ,,Gateste cu Electrolux la Taste of London”.

Deci, reteta de Sufleu de fistic sa fie! Aceasta reteta face parte din meniul restaurantului sau The Berkeley of London.

Ce ne trebuie pentru reteta de sufleu de fistic:

Sufleu de fistic

Rating 

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Portii: 6

Sufleu de fistic, o reteta de o simplitate aparte, cu o savoare de nedescris. O textura fina, aerata, un desert de vis.
Ingrediente
  • -500 ml lapte
  • -120 g galbenusuri
  • -75 g zahar pudra
  • -50 g faina
  • -80 g pasta de fistic
  • -25 g unt clarifiat
  • -30 g ciocolata neagra,rasa
  • -360 g albusuri de ou
  • -120 g zahar pudra

 

Atentie!

Cantariti atent ingredientele, sufleul este genul de reteta la care este foarte important sa cantariti totul. Am folosit cam 7 oua medii, dar am dat deoparte putin din albus si galbenus. Va recomand sa aveti un cantar de bucatarie, nu sunt scumpe.

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

 

Cum preparam reteta de sufleu de fistic:

Haideti sa luam reteta pas cu pas, incet si batraneste.

  1. Se pune laptele la fiert si se lasa pana clocoteste.
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

2. Se pun intro caserola galbenusurile, pasta de fistic, faina si zaharul pudra ( doar 75 g) cernute impreuna (ca sa se aeriseasca si sa nu formeze cocoloase). Se amesteca totul foarte bine cu un tel.

Sfat:

Vedeti ca pe margine, dedesubt, nu se amesteca intotdeauna foarte bine, de aceea va recomand sa adunati totul cu o lingura si sa amestecati bine de tot. Verificati atent, pana cand este totul bine omogenizat. Daca va ramane faina la fund, cand se toarna laptele, riscati sa se formeze cocoloase, iar la fiert, sa se caramelizeze si sa totul sa capete gust si culoare neplacute, de ars.

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

 

 

 

 

3. Laptele clocotit se toarna putin cate putin, in fir subtire, peste crema de galbenusuri cu faina, zahar si pasta de fistic. Se amesteca energic, rapid, cu telul. Se continua pana cand se termina tot laptele. Nu va grabiti, totul se face incet, cu rabdare, ca sa nu se coaguleze galbenusurile brusc.

Cred ca va este cunoscut acest procedeu, nu-i asa? Este la fel ca la crema fiarta de vanilie (creme patissiere).

De fapt, vom prepara acum o delicioasa crema fiarta de fistic.

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

Sfat:

Acum este bine sa se strecoare totul prin sita, ca sa se elimine eventualele aglomerari ramase, care s-ar putea transforma in cocoloase.

4. Se pune caserola pe foc, amestecand incontinuu si se lasa pana cand da in clocot. Se va forma o crema groasa, consistenta. Se reduce focul si se mai lasa pe foc inca 10 minute, pana cand se estompeaza gustul de faina. Se amesteca incontinuu, ca sa nu se lipeasca. Vom obtine cam 600 g de crema fiarta de fistic.

Hmmmm ce bine miroase! Nu va mai spun la gust cat e de buna 🙂 Puteti gusta fara teama, e minunat de aromata. Aveti totusi grija sa mai ramana ceva si pentru sufleul nostru de fistic. 😀

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

5. Se rastoarna crema intrun vas (eu am folosit o tava ceramica), se netezeste, se acopera cu folie alimentara si se lasa la racit. In felul acesta, nu se va forma o crusta la suprafata. Se raceste repede, dureaza maxim 20 de minute.

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

6. Albusurile se bat spuma tare. Cand obtineti o spuma ferma, se adauga restul de 120 g de zahar pudra si se continua baterea pana se dizolva complet. Veti obtine o spuma extrem de frumoasa, ferma, care-si mentine forma perfect.

7. Crema de fistic se amesteca bine cu un tel apoi se adauga putin albus batut spuma. Se amesteca bine cu telul, ca sa se obtina o crema mai fluida. Acum, se da telul deoparte si se adauga restul de albus batut spuma. Se amesteca usor, de jos in sus, cu o spatula, cu miscari foarte blande. In felul acesta, se va obtine o compozitie extrem de spumoasa, aerata, de o finete deosebita.

Ce frumos arata! Deja am facut un pas important pentru un sufleu perfect!

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

 

8. Se ung 6 forme termoreziste cam de 200 ml fiecare, cu unt, apoi se tapeteaza cu ciocolata neagra rasa. Se pune ciocolata in fiecare forma, apoi se rotesc bine pe toate partile, ca sa fie totul bine acoperit cu ciocolata. Eu am facut 3 forme mici si am pus restul intro tava termorezistenta din ceramica, micuta, cam de 20 x 15 cm si inalta de 8 cm.

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

 

9. Se toarna compozitia in forme si se niveleaza. Se loveste usor fiecare forma de masa, ca sa se aseze bine. Usor 🙂

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

 

10. Coacerea sufleului de fistic

O operatiune extrem de importanta, de care depinde reusita sufleului, este si coacerea. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Nu trebuie sa fie rece cuptorul, dar nici prea incins!

Se pun formele cu sufleu pe o tava de cuptor, apoi se baga la copt. Coacerea dureaza aproximativ 15 minute pentru un sufleu mai moale, cu interiorul gen lava cake sau cam 18 minute pentru un sufleu bine copt in interior. Riscul la sufleul cu inima moale este ca se lasa foarte repede si daca vreti sa faceti poza, trebuie sa va miscati extrem de rapid. Da, e ceva extrem de frecvent sa se mai lase dupa ce se scoate din cuptor. Dar trebuie sa stea frumos si sa zambeasca la poza, da? Sa faca si cu mana la prieteni 😀

Ce parfum este la mine in bucatarie! Tropai de nerabdare si emotie si ma rog la Doamne-Doamne sa-mi iasa bine, frumos, crescut, pufos, cel mai sufleu dintre toate sufleurile…..

ATENTIE!!!

Timp de 15 minute nu se deschide cuptorul. Verificati dupa 15 minute, se vede cu ochiul liber daca a crescut sau nu. Trebuie sa fie cu un deget deasupra formei.

Vedeti cat de frumos a iesit la mine. Merit sa ma laud. Asa este in interior, se vede textura delicata, aerata, umeda…

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

Am coborat sa fac poza in curte, am vrut sa profit de lumina naturala si blanda a toamnei. Nu am incarcat decorul, fiind o reteta cu marca chef Pierre Kofmann, am vrut sa fie o impletire intre simplu, rustic, vintage, clasic. Asa ca am scos argintaria si am facut o poza simpla.

Mie-mi place. 🙂

Si cand am urcat inapoi la bucatarie, am facut poza si la sufleul facut in forma mai mare. Cam dupa 30 de minute, asa arata sufleul meu de fistic, nu se lasase decat extrem de putin. Eu spun ca mi-a iesit frumos 🙂

Sufleu de fistic
Sufleu de fistic

 

Acum, la final, sa repetam trucurile pentru un sufleu perfect:

-ingredientele se cantaresc atent

-ouale sa fie foarte proaspete, pentru ca albusurile sa se bata spuma foarte tare

-vasele folosite sa fie curate, fara urma de grasime

-faina si zaharul pudra se cern impreuna, sa nu aiba aglomerari

-se amesteca o mica parte din spuma de albus la inceput, ca sa se fluidizeze compozitia, apoi se adauga restul, iar amestecarea se face cu miscari extrem de blande, de jos in sus

-coacerea se face in cuptorul preincalzit, la temperatura de 180 de grade C

-nu se deschide cuptorul in primele 15 minute

-cand se scoate din cuptor, sufleul nu se asaza pe suprafete reci, pentru ca se lasa

-sufleul se serveste imediat ce a fost scos din cuptor, in forma in care s-a copt

-Nu uitati cel mai important ingredient, cel care garanteaza o reusita totala: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate!

Cam atat momentan. Am scris mult, dar am vrut sa nu sar nici un amanunt, oricat de neinsemnat ar parea.

Acum, sper ca juriul va aprecia aceasta reteta si voi putea merge la Taste of London.

Voi ce spuneti, va place aceasta reteta, am sanse sa castig?

Pofta buna!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

35 comentarii

  1. Niciodata nu am avut curaj sa fac un sufleu. Dar la cat de bine este explicata reteta, cred ca voi incerca si eu! Super faina reteta!

  2. Succes!
    Arata foarte bine si-mi pot imagina cat de gustos este!
    Multumesc pentru reteta, cu siguranta o voi incerca cat de curand

  3. Va multumesc pentru o reteta de mare finete explicata atat de bine. Va doresc din tot sufletul sa va indepliniti visul si sa ajungeti la Londra, de unde, sper eu, sa ne aduceti si noua secrete culinare minunate. Bafta multa!

  4. Imediat ce gasesc pasta de fistic, sigur ma cimentez la bucatarie!:-) Nu pare greu de facut,e mai mult frica de nereusita,dar cu ajutorul dumneavoastra voi reusi! Sunt convinsa

  5. Textura e de vis si arata foarte sofisticat.

    Cum fisticul este unul dintre preferatele mele, aleg aceasta reteta si o pun pe lista deserturilor pe care le voi pregati pt Revelion!

    Bravo dna Gina Bradea, abia astept sa vad ce alte retete ale acestui chef ne veti darui in viitor…

  6. Iubesc sufletul.Sa ne mai lăsați si alte tipuri de sufletul dulci.Cred ca se fac cam la fel,pasta de festiv se gaseste mai greu in Romania.Admir si îmi plac rețetele dumneavoastra.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.