Rosii uscate: se pot servi ca aperitiv, pe platouri alaturi de branzeturi, salamuri, legume de tot felul sau se adauga la pizza, salate, sansvisuri, paste, sosuri…

Am mancat de multe ori rosii uscate la soare si sunt absolut minunate!

Voiam sa cumpar din Calabria, apoi, ca sa nu deranjez, voiam sa astept sarbatoarea orasului (la sfarsitul lunii septembrie este sarbatoarea orasului in care stau si cam in septembrie sunt si orasele din jur in sarbatori).

Timp de 3-4 zile este un targ foarte mare, vin comercianti din toata Italia si gasesti tot felul de minuni – bani sa ai. Mai sunt si spectacole, artificii…

Si sotul meu mi-a spus sa incerc sa usuc eu, de ce nu, ce se poate intampla si-asa fac tot felul de minuni. 🙂

Asa ca imediat mi-a mesterit o lada cu plasa (e plasa care se foloseste contra tantarilor), destul de mare, cam 1,5 pe 1 m. Dupa cateva zile mi-a facut inca una dintr-o rama de usa (cam 2 m/1 m ), sa-mi ajunga. :)) Asa ca am si pus la uscat.

buna-gina-bradea-rosii-uscate-la-soare.jpg
Rosii uscate la soare

Prepar rosiile in mai multe moduri, va las mai jos doar cateva dintre retetele mele cu rosii:

Bulion din rosii si ardei kapia, reteta naturala, simpla, fara conservanti
Bulion din rosii si ardei
Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei
Sos de rosii crude
Rosii in suc propriu
Rosii in suc propriu
Rosii cherry in apa, pentru iarna
Rosii cherry in apa

Ce ingrediente folosim pentru reteta de rosii uscate?

Rosii uscate la soare

Rating 

Cele mai bune rosii uscate la soare, pregatite dupa o reteta traditionala calabreza-italiana, cu toate secretele.
Ingrediente
  • -rosii lunguiete, carnoase (in zona mea se numesc gogonele)
  • -sare grunjoasa

Cum preparam reteta de rosii uscate la soare?

Cele mai bune sunt rosiile lunguiete (rosiile gen San Marzzano, acelea lunguiete, fara multe seminte, care se folosesc pentru suc de rosii), sa fie carnoase si bine coapte.

Se taie jumatati sau in 4, se scot partea alba si semintele se amesteca intr-un lighean cu sare (ce vedeti pe plasa sunt cam 8 kg de rosii, la care am pus o mana buna de sare) si apoi se pun la uscat.

Le-am lasat in gradina, in plin soare, acoperite cu un tifon, iar seara le-am acoperit cu o musama si le-am bagat in garaj.

Dimineata le-am scos iar la soare si le-am intors, deja scazusera.

Cam 3 zile le-am tinut la soare, am mai si mancat din ele, ca prea bune erau, au mancat si totosii (cei 2 catei golden ai mei, care ma urmau bucurosi).

La final mi-au ramas rosii pentru 1 borcan de 400 g. :)) Se si usuca si scad foarte mult , dar si dupa atata degustat…

Am pus rosiile intr-un borcan, am adaugat usturoi si ardei iute, am completat cu ulei de floarea soarelui si gata, am strans bine capacul si pe raft.

Am incercat sa fac apoi si cu rosii obisnuite, dar cand s-au uscat, a ramas mai mult coaja. Am incercat sa pun mai putina sare – spre deloc la urmatoarea tura si au mucegait, le-am aruncat.

Deci solutia cea mai buna este cu gogonele (eu am folosit San Marzano) si presarate bine cu sare.

Cum pastram rosiile uscate?

In borcane le-am aromatizat diferit cu usturoi, ardei iute, cimbru, oregano, menta, fennel, ardei iute.

Unele le-am pus cu ulei de masline, altele cu ulei de floarea soarelui, unele le-am sterilizat la bain-marie 15-20 de minute, altele nu, sa vedem cum tin mai bine si care sunt mai gustoase, nu?

Se mai pot pastra in pungi de hartie, in loc aerisit si racoros sau la congelator.

Cel mai bine tin cele sterilizate la bain-marie.

Se mai pot pastra si fara ulei, in saculet de panza, in punga de hartie, la loc uscat, fara ulei. 🙂

Oricum, sunt absolut delicioase si se servesc la aperitiv sau se adauga la pizza, omlete, pe bruschete, tartine, in diverse tarte etc. Va recomand sa incercati si reteta de sos de rosii, un sos delicios si usor de facut, noua nu ne lipseste niciodata din camara. 🙂

pofta-buna-gina-bradea-rosii-uscate-la-soare.jpg

Se pot usca si in cuptor, la aragaz: se asaza rosiile cu sare in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa cam 10-12 ore la foc mic (120 de grade Celsius).
Acestea sunt rosiile cele mai potrivite, cu seminte putine, carnoase, lunguiete (la mine, la Galati, se numesc gogonele, in alte zone, gogonele se spune la muraturi – rosiile verzi. Difera denumirile.

Daca mergeti in piata la Galati si cereti gogonele, vi se dau aceste rosii. 🙂

Pofta-buna-gina-bradea.Pofta Buna!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

28 comentarii

  1. Bună ziua Gina, imi spui te rog mai exact la ce te referi cand spui gogonele…eu stiu ca gogonele sunt acele rosii verzi ce nu se mai coc toamna si se pun la murat. Mă incântă reteta ta si tare as vrea sa stiu ce trebuie să cumpăr. Multumesc

    • Am pierdut o parte din poze si doar atat am mai avut, o sa refac pozele. Gogonele sunt acele rosii lungi, cilindrice, din care se face suc. Sunt mai carnoase, au mai putina zeama si seminte. Abia astept sa pun iar la uscat, sunt grozave 🙂

        • Nu va zapacesc deloc. Am dat denumirile pentru ca asa este corect. Sunt regionalisme, nume diferite, in functie de zone. Eu dau denumirile pe intelesul tuturor.

    • BUNA sIMONA in zona Vrancei sa numesc rosii prunisoare ,ptr faptul ca sunt lunguiete.acum incerc si ei ptr prima data .sper sa iasa ceva bun. mult succes.

  2. Cu tot respectul Gina, cred ca pe undeva ai facut o confuzie, rosiile de care vorbesti sunt rosii prunisara, gogonelele sunt rosii necoapte mi-a confirmat-o si DEX-ul http://www.webdex.ro/online/dictionar/gogonele
    In alta ordine de idei iti multumesc pentru retetele minunate, nu de putine ori m-ai facut sa visez la o alta viata, o viata mai curata in care sa pot oferii familiei mele cat mai multe produse neprocesate industrial. Felicitari pentru site!!!!

    • Multumesc mult pentru aprecieri 🙂 . In zona mea, la Galati, rosiile lunguiete se numesc gogonele, iar prunisoara se spune la cele mai micute 🙂 . Difera denumirile, dar am scris ca sunt rosii de genul San Marzzano- lunguiete 🙂 . Am gasit si o poza, o pun imediat.

      • San Marzzano sunt cunoscute in Italia, in Romania mai putin…acum cu poza in cauza greu sa mai confunde cineva 😀

  3. Dragă Gina, ai o pagina foarte frumoasa, doar ce am descoperit-o şi mă bucur de ce găsesc în ea. Acum să ne întoarcem la aceste minunăţii de roşii, şi vreau să-ţi mulţumesc că în sfârşit am descoperit cauza mucegăiri unora din ele atunci când le pun la uscat. Este vorba de SARE. Cum procedezi cu ele, mai multe detalii te rog.

    • Multumesc frumos. O sa intru si o sa scriu mai detaliat, cu poze la fiecare pas. De luni incolo. 🙂

  4. Sunteti o minunata.Explicati asa de frumos si pe intelesul tuturor.
    De cand v am descoperit imi place la nebunie sa va citesc retetele.Sunt ca niste povesti si am facut multe din retetele dumneavoastra si sunt intradevar extraordinare.Nu ai cum sa dai gres la cat de bine sunt explicate.
    Multumesc ca existati si ca v am gasit.
    Va pup si sa va dea Dumnezeu sanatate ca sa ne mai puteti impartasi din experienta dumneavoastra.

  5. rosiile mele au incepur sa faca mucegai inainte de a se usca-unde e greseala?am fa cut asa cum e in receta!
    imi pare rau sa arunc atitea rosii..

    • A fost umezeala. Le-ai lasat la soare puternic? Le-ai bagat noaptea in casa? Le-ai intors zilnic?
      Baga-le in cuptor, la foc mic de tot si lasa-le 1 ora. Le pui intinse pe hartie de copt.
      Tine-ma la curent, nu arunci nimic, le salvam.

  6. le-am salvat punindu-le la cuptor,dar imi dau seama de greseala:nu leam intors si nu leam ascuns pe noapte in casa(si doar ai scris!!!) .Cele atinse de mucegai au un gust acriu,iar cele curate sint atit de gustoase…o sa mai incerc o partida.
    Oricum-iti multumesc pentru atentie si sfaturi utile-eu zilnic ma inspir din bucatele tale. Sa ne traiesti!!!

    • E bine ca ai descoperit greseala, o sa stii data viitoare. 🙂
      Arunca-le pe cele mucegaite, n-ai ce face cu ele, pastreaza doar ce e bun 🙂
      Te imbratisez cu drag <3

  7. Am uscat si eu rosii prunisoare, dar sunt foarte tari. Se inmoaie daca sunt tinute in borcan cu ulei si condimente?Multumesc

  8. Pana acum am urmarit si am facut muuuulte retete propuse de tine,dar tare mi-a fost mirarea astazi cand dand cautare la „rosii dezhidratate la soare” descopar tot un nume drag mie „GINA BRADEA”.Ideea este super si abia astept sa se coaca rosiile in gradina,la vara…..Citind comentariile anterioare vad ca gogonele pentru unii sunt doar rosiile verzi pentru murat,dar si acele rosii cu o forma lunguiata fara prea multe seminte,iar rosiile San Marzano nu mai sunt o raritate pentru romani,din ce in ce mai multa lume le cultiva.Mult succes in continuare,te urmaresc cu mult drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.