Plachie de pui cu ceapa la cuptor

Plachie de pui cu ceapa la cuptor – facuta dupa o reteta simpla si sanatoasa, cu foarte putin ulei si cu legume. Aceasta reteta mai este cunoscuta si sub denumirea de mancare de pui cu ceapa la cuptor sau tocanita de pui cu ceapa la cuptor.

Oricum i-am spune, este vorba despre aceeasi reteta gustoasa si simpla.

Plachie de pui cu ceapa la cuptor

Cand spun plachie, ma gandesc la o tocana cu sos gros, facut cu multa ceapa, ardei si rosii, o mancare cu o dulceata deosebita. Fac si alte retete de plachie, cum ar fi plachia de peste dobrogeana sau o delicioasa plachie de fasole uscata. Si fac muuulte retete de tocana, una mai gustoasa decat cealalta 🙂

Plachie de peste
Plachie de peste
Plachie de fasole boabe
Tocana cu ceapa si galuste de gris

Plachia de pui sau tocana de pui cu ceapa, este o mancare tare gustoasa. Se poate gati pe aragaz, asa cu, se face Tocana cu ceapa si galuste de gris, dar si la cuptor.

Preferata mea este la cuptor, pentru ca e mult mai usor de gatit, dar mi se pare ca e si mult mai gustoasa. Si evit si prajelile care dau suturi la fierea mea suparacioasa. 🙂

Merita sa probati si reteta de ostropel de pui cu sos tomat, se face cel putin la fel de usor si e tare delicioasa. Noua ne place sa servim ostropelul alaturi de piure de cartofi.

De ce ingrediente avem nevoie pentru tocanita de pui cu ceapa la cuptor?

Plachie de pui cu ceapa

Rating 

Plachie de pui cu ceapa la cuptor, preparata intr-un mod mai light, fara prea multe grasimi, cu ceapa, ardei si rosii. O reteta careia unii ii mai spun si mancare de pui cu ceapa sau tocanita de pui cu ceapa, in fine, e vorba de aceeasi reteta gustoasa si simpla.
Ingrediente
  • 1 pui intreg
  • 1 ardei gras (mare) sau 2 mai mici
  • 600 de grame de rosii in bulion sau 4-500 de mililitri de suc de rosii
  • 1 lingura de ulei
  • piper
  • o frunza de dafin
  • 3 catei de usturoi
  • jumatate de lingurita de cimbru uscat
  • 2 lingurite de sare
  • 600 de grame de ceapa

Cum preparam plachia de pui cu ceapa la cuptor (mancare sau tocanita de pui cu ceapa la cuptor)?

Puteti citi reteta scrisa dedesubt sau treceti direct la reteta video, dupa cum doriti 🙂

Rosiile trebuie date pe razatoare, ardeii taiati, ceapa taiata (felii, solzisori, julien, cum va place).

Toate legumele le punem intr-o tava. Apoi, peste legume adaugam o lingurita de sare, o jumatate de lingurita de cimbru, putin piper si amestecam totul.

Intr-un alt bol, peste carne punem o lingurita de sare, o lingurita rasa de cimbru, un varf de lingurita de piper si amestecam bine totul.

Peste legume punem frunza de dafin sfaramata. Tot acolo punem usturoiul, iar deasupra vom pune si bucatile de carne.

Stropim deasupra cu putin ulei si completam tava cu apa.

Tava o acoperim apoi cu folie de aluminiu si o punem la cuptor. La inceput la foc maxim, timp de aproximativ 15 minute (pana cand da totul in clocot), apoi reducem focul (la aproximativ 180 de grade Celsius).

Cum facem mai departe reteta de plachie de pui cu ceapa la cuptor?

Dupa o ora scoatem folia si verificam, folosim din sosul din tava pentru a stropi pulpele, pentru ca acestea sa se impregneze cu gustul sosului de ceapa.

Tocanita de pui cu ceapa la cuptor (sau mancarea de pui cu ceapa, plachie de pui, oricum i-am spune) se serveste alaturi de mamaliguta sau paine (vedeti aici retetele mele de paine) si o salata de sezon (puteti gasi aici retetele mele de salate), orice salata este adecvata alaturi de aceasta mancare.

Va invit sa mai incercati si alte retete:

Nu uitati ingredientul principal: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate!

Pofta buna si spor la gatit gustos! Cu Gina Bradea, desigur 🙂

 

Reteta aceasta de plachie de pui a fost probata si de catre cititorii nostri:

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

12 comentarii

  1. Da, îmi place, îmi place toată combinația, pentru că puiul are o carne ușoară, pentru că ceapa dă o dulceață minunată, iar tu ai pus din belșug, așa cum pun și eu; îmi place și pentru că sucul de roșii dă un pic de „severitate” și nuanțează ingredientele; îmi place pentru că nu lipsește usturoiul și că mirosul de cimbru închide pleiada de arome cu care m-aș delecta și eu dacă aș avea o plachie înaintea ochilor.
    Fain!

  2. Super reteta, va multumesc,, merge perfect alaturi de gogosile umplute.
    Urmeaza sa le pregatesc, sper sa imi iasa, sunt cam stangaci in gatit… retetele astea sunt extrem de complicate pentru mine.

    • Iti urez mult spor la gatit, George!
      Si iti garantez ca daca vei respecta reteta nu va fi deloc greu.
      Te astept cu drag sa revii, sa ne spui cum ti-au iesit plachia de pui si gogosile si poate faci si cateva poze, ca sa te lauzi putin. 😛

  3. E reteta de „mancarica de pui „, pranz de duminica, de demult… Cu mamaliguta clasica, pe fundul de lemn (folosit doar pentru mamaliga, niciodata pentru altceva), taiata cu ata bine rasucita, cea prinsa de maner.
    Intai se pune in farfurie mancarea pentru barbati (dar opresti cele mai bune bucati pentru copii), apoi pentru copii, iar mama la sfarsit.
    Mancare tihnita, alaturi de ai tai, in linistea si pacea zilei de duminica. Amintiri frumoase… Mi-e dor de o astfel de zi!
    Te imbratisez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.