Jumari si untura de porc facute dupa reteta traditionala moldoveneasca de jumari crocante, cu sau fara carne, cu sorici sau fara, jumeri. Cum se fac jumarile? Nu este reteta de jumari cu lapte.

Reteta scrisa si video cu toate secretele.

Jumari si untura de porc

Luna decembrie e preferata mea, e cea mai frumoasa luna din an, avem atatea sarbatori minunate, brad, Craciun si revelion, bucuria colindelor si a bradului de Craciun, casa plina de oameni dragi si miros de mancare buna! E luna familiei, cand ne adunam cu totii in jurul mesei.

E mare bucurie cand incepem pregatirea porcului de Craciun, pentru ca preparatele din carne de porc sun specifice lunii decembrie. Pai cum sa nu facem noi carnati, lebar, caltabos, toba, cighiri?

Cum sa nu afumam slaninuta si kaizer?

Doar suntem gospodari si facem de toate, nu-i asa?

Va las aici retetele de carnati, avem pentru toate gusturile: din carne de porc, vita, oaie, pasare…

Carnati de casa

Jumari si untura de porc

In fiecare an cumparam porc si il preparam acasa. Anul asta am gasit carcasa de porc la pret foarte bun, la Lidl.

Pe lângă produsele din gama Favorina și gama Deluxe, clienții pot accesa serviciul Click & Pick, disponibil în aplicația Lidl Plus, pentru a-și eficientiza timpul la cumpărături. Prin intermediul serviciului Clic & Pick clienții Lidl pot rezerva în magazin o serie de produse speciale cu stoc limitat. 

Pași de comandă prin intermediul Click and Pick în aplicația Lidl Plus: https://www.lidl.ro/lidl-plus/click-pick

A fost totul extrem de usor, am comandat, in 2 zile am mers si am luat purcelul, la magazinul pe care l-am ales noi, sa fie mai aproape.

Cum e carnea? Frageda, rozalie, cu foarte putina grasime, exact cat am avut nevoie.

Ce ingrediente folosim pentru reteta de jumari si untura de porc?


Jumari si untura de porc

Rating 

Ingrediente
  • -slanina de porc cu si fara sorici
  • -sare
  • -1 ceapa

Cum se face reteta de jumari si untura de porc?

Dupa ce am luat carcasa de porc, sotul s-a ocupat de transare. El e macelarul familiei si chiar se descurca foarte bine – se vede bine totul in reteta video aici:

Separam slanina de porc, cu sorici si fara sorici. Vom face mai multe tipuri de jumari:

  • jumari cu soriciul crocant – sunt doar pentru gatit, soriciul va fi tare dupa prajire, dar pot fi folosite jumarile pentru iahnia de fasole sau pentru varza calita, pentru ca soriciul se va inmuia;
  • jumari fara sorici – pot fi folosite pentru pasta de jumari sau mancate asa cum sunt; cele fara carne pot fi folosit pentru pogacele sau pentru alte aluaturi aperitiv; jumarile cu carne pot fi mancate direct sau pot fi puse in pasta de jumari.

Pasta de jumari - reteta traditionala

Ia bagati un ochi pe reteta de pasta de jumari – e bomba calorica, da, dar e mult mai gustoasa decat orice pate din comert.

Jumari si untura de porc

Slanina, ca sa putem obtine o untura limpede si curata, trebuie sa stea mai intai in apa rece. Am pus slanina taiata bucati mici intr-un lighean cu apa rece, de pe o zi pe alta ideal, lasam peste noapte. Schimbam apa de 3-4 ori, pana cand ramane perfect curata.

In felul acesta vom scoate sangele, iar cand putem grasimea la topit nu se va mai aduna multa spuma, iar untura va ramane limpede.

Taiem slanina in bucati de 2-3 cm, depinde cat de mari dorim sa fie jumarile.

Punem bucatile de grasime intr-un ceaun si le topim, amestecam din cand in cand, sa nu se lipeasca.

Le prajim pana cand obtinem o culoare rumen-aurie, cu grija, sa nu le ardem. Le scoatem intr-o sita, astfel incat sa scoatem excesul de grasime.

Dupa ce le-am scos, presaram sare peste ele.

Secret pentru untura limpede si fara miros de prajeala

Untura ramasa de la jumari o lasam 20 de minute sa ,,respire” putin, apoi punem in ceaun o ceapa taiata in 4. Lasam untura in ceaun, da? Dar cu focul stins, nu prajim ceapa.

Lasam ceapa 1 ora in untura, apoi o scoatem. Se poate pune cum untura in borcane, calda. Parca e ulei, atat de limpede si aurie este untura mea!

Inainte de a o pune in borcane, aceasta trebuie strecurata, eu am folosit o sita de ceai si inca o sita mai deasa, pentru a aduna toate impuritatile ramase in urma jumarilor.

Lasam untura fara capac, sa se raceasca in voie. E limpede, curata.

Jumarile le sortam pe categorii, asa cum am explicat mai sus: cu carne, fara carne, cu sorici si fara.

Dupa racire, jumarile le videz in pungute, cat folosim sau consumam o data, cu etichete.

Jumari de porc – untura de porc

Jumarile se pot adauga si in omlete, sarmale (taiate mai marunt), in fasole, varza sau cartofi, sau se pot servi ca atare, la gustare. 🙂

Sunt minunate sub orice forma si cu siguranta sunt mult mai sanatoase decat margarina! Iar daca tot v-am facut pofta, puteti incerca si reteta de slanina afumata sau in saramura, am explicat totul detaliat, astfel incat reteta sa reuseasca si gospodarilor incepatori:

Cum se prepara slanina afumata de casa

Puteti arunca o privire si pe reteta de tochitura moldoveneasca, o alta bunatate:

Tochitura moldoveneasca traditionala

Putem gati preparate traditionale si cu ingrediente din comert, mai ales daca stim sa le alegem. 🙂

Si sa nu uitam de minunatele cornulete fragede cu untura, bunatatile copilariei!

Cornulete (nuci) fragede cu untura (din caietul mamei)
Cornulete (nuci) fragede cu untura (din caietul mamei)

Si la reteta nuci umplute cu crema, untura e musai necesara!

Nuci umplute cu crema de ciocolata, foarte fragede
Nuci umplute cu crema de ciocolata, foarte fragede

Va invit si pe voi sa incercati aceasta reteta, dar stati aproape, ca vor urma multe alte retete delicioase. Sa-mi fiti sanatosi si voiosi, nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete!

Pofta buna, retete cu Gina Bradea!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

20 comentarii

  1. Doamna Gina, urmarind reteta video si vazand modul in care pregatiti aceasta reteta…mi-am adus aminte de bunici si am retrait momentele de bucurie din iarna. Din pacate, ei nu mai sunt, dar nici nu am mai facut vreodata aceasta reteta. Poate iarna aceasta ne vom face curaj si vom incerca, chiar daca vom cumpara toate produsele din comert.

  2. Exact la fel le faceau si parintii mei la tara. Imi e dor de acele ierni ale copilariei, de abia asteptam acele perioade, stiam ca atunci ma bucuram de aceste delicii

  3. Mulțumesc pentru rețete, sunt foarte bine explicate și pe înțelesul tuturor. Multă sănătate vă doresc și să ne mai ajutați mulți ani cu înțelepciunea dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.