Grisinele-saratele fragede si aromate, picante, cu braza, chimen, susan sau mac – facute-n casa sunt mult mai sanatoase decat cele facute in comert. Nu costa mult, sunt usor de facut si sunt adorate de cei mari sau mici, deopotriva.
Va garantez ca le plac enorm copiilor, eu faceam multe si le dadeam copiilor cateva zile la scoala, le imparteau si cu ceilalti colegi 🙂 Rezista foarte bine si 2 saptamani, sunt minunate.
Stiti ce distractie este daca le faceti impreuna cu cei mici? Vor fi tare mandri si se vor lauda la scola ca sunt facute de ei 🙂
Mai multe retete de saratele vedeti dedesubt (click pe imagini pentru a ajunge la retete) 🙂
Saratele rapide cu branza
Saratele rapide cu branza
Saleuri
Saleuri
Covrigi de casa crocanti
Covrigi de casa crocanti
Saratele si covrigei fragezi cu branza, untura, unt si smantana
Saratele si covrigei cu branza

Ce ne trebuie pentru reteta de grisine de casa (saratele)?

Grisine de casa - saratele

Rating 

Grisine, saratele fragede cu ulei de masline
Ingrediente
  • -200 ml ulei de masline
  • -2 linguri mari untura
  • -1 ou
  • -1 lingurita sare
  • - un varf cutit piper sau ardei iute macinat
  • - 200 g branza tare rasa (eu am avut un amestec de parmezan ras)
  • -200 ml lapte
  • -1 kg faina alba
  • - seminte de chimen,susan,mac -dupa preferinta
  • -2 pliculete drojdie uscata (14 g)

 

Cum se face reteta de saratele (grisine de casa)?

Intr-un castron, se amesteca untura cu uleiul de masline, oul, branza rasa, sarea si piperul sau ardeiul iute. Se adauga faina amestecata cu drojdia si apoi se amesteca usor, adaugandu-se laptele treptat. Daca mai este nevoie, se mai pune lapte in plus, sa iasa un aluat potrivit de moale. Se framanta pana cand se ajunge la consistenta dorita, se acopera cu un servet si se lasa la dospit 1 ora. Semintele de chimen, susan sau mac se pot adauga in aluat sau se pot presara deasupra.
Dupa ce aluatul a crescut, se rup bucati si se modeleaza suluri subtiri ca grisinele, mai scurte sau mai lungi. Eu fac si lungi, cat lungimea tavii, dar si mai scurte, cate 2 bucati pe lungimea tavii. Se mai lasa 15 minute la crescut, apoi se baga la cuptor. Eu nu le ung cu ou,dar puteti s-o faceti. Se coc rapid, la foc iute. Atentie, se coc foarte repede, eu intro ora am copt 3 tavi -atat iese din aceasta cantitate.
Se pot taia cu rola, in forma de saratele, sau in forma de covrigei ..cum doriti. Imi place sa le fac asa, in forma de grisine, pentru ca nu este un aluat gras, sunt crocante in exterior, fragede si pufoase in interior

TRUC pentru grisinele de casa perfecte:

Atunci cand framantati aluatul de grisine, vedeti ce aveti prin frigider si mofturosii vostri nu mai mananca: resturi de branza, cascaval, iaurt, smantana, preparate, legume care se usuca sau sunt aproape de expirare. Maruntiti tot si amestecati in aluat.  Sa vedeti ce bune sunt cand puneti ceva salam, iaurt, ardei gras, rosii etc.

 

SFAT pentru saratele cat mai bune:

Puteti face aluatul, apoi il impartiti in bucati pe care le aromatizati diferit: cu ceapa, cu usturoi, cu branza, cu masline taiate marunt, cu sos de pizza, cu rozmarin, cu susan, cu mac, cu ardei iute…. in multe combinatii, dupa cum va doriti …

De obicei fac din 3 kg de faina, cu diferite arome  si le las pe masa, intr-un cos mare. Se mentin mult timp, chiar si 2 saptamani. Astfel , copiii mei nu mai cumpara sticksuri sau chipsuri din comert, iar eu stiu ca mananca ceva curat si bun, facut de mine. Untura de porc am de la mama, mi-a facut de Craciun si mi-a trimis untura si jumari. Se pastreaza foarte bine in pungi, la congelator si scot cat am nevoie .
Daca aveti musafiri, asezati-le in pahare, pe masa, din loc in loc sau le puteti servi infasurate in felii subtiri de bacon, pe platouri, alaturi de alte gustari .
Sunt delicioase!!!

Saratele (grisine de casa)
Saratele (grisine de casa)
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

20 comentarii

  1. arata grozav..banuiesc ca sunt gustoase ..si o idee buna cu privire la renuntarea la stiksuri cipsuri si alte prostii

  2. Multumesc ptr.reteta au iesit super gustoase !!!!! E o reteta usoara deci incercati-o fara frica !!!fiului meu Stefan ai plac mult de tot si binenteles si noua mami si tati 🙂

  3. Ma bucur ca va plac .Si familia si prietenii nostri le adora, fac destul de des,cam 1 data la 2 saptamani . Incercati mai multe variante de aroma si le asezati pe toate in cosulet pe masa 🙂

  4. Gina ma crezi ca nici nu apuc sa le pun din tava in cos ca pana la a doua tava au disparut :)))))))))……astazi iarasi fac …..super gustoase ce mult mai salvat cu reteta aceasta ….Multumesc din suflet!!!!!

  5. Asa patesc si eu 🙂 . Ma crezi ca framant cate 3 kg de faina si nu rezista mai mult de 3 zile? Nu mai respect o reteta anume,pun din ochi ,m-am obisnuit si aproximez totul . Ai mei ,de cate ori trec pe langa masa din bucatarie ,insfaca rapid si cate-un pumn de grisine si fug . La stilul de munca pe care-l au,ca nu pot manca decat 2 mese pe zi acasa ,e op gustare buna si mult mai sanatoasa decat prostiile pe care si le cumpara ..Ma bucur ca te-am ajutat ,spor !!!!

  6. A fost o placere sa ma „joc” cu aluatul…atat de moale si maleabil…si rezultatul a fost f bun…am „aruncat” in el ce aveam prin frigider…iaurt, niste ceapa prajita, resturi de branza, masline…f recomandabil, ingenios si simplu!

  7. [IMG]http://i59.tinypic.com/mt05s8.png[/IMG]
    Mulțumim pentru rețeta, aseară pentru prima dată după mulți ani, l-am pus pe soțul să experimenteze(după multe alte experimente reușite) și cea de sărățele…au ieșit super, exact ca cele pe care le faceam ani la rând cu mama de sărbători… Apropo, am făcut cozonacul și tortul cu ciocolată, iaurt și frișcă, care au ieșit super delicioase 😉 O să mai încercăm cu încredere și alte rețete. Numai bine, un an nou fericit și cu multa inspirație!

  8. In primul rand mulțumesc din suflet pentru rețetele economice , nu stau excelent financiar și mă ajută foarte mult să aibă copiii tot timpul ceva bun pe masă.
    In al doilea rând, vă rog, cât timp le coc? Am cuptor pe gaz, cam cat să țin tava înăuntru?

    • Trebuie sa se rumeneasca usor, le verificati dupa 20 de minute. Timpul este in functie de cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.