Dulceata de afine fara conservanti reteta simpla

Dulceata de afine facuta dupa o reteta simpla, fara multa fierbere, fara gelifianti, conservanti sau orice alte chimicale inutile.

Este o reteta veche, simpla, care pastreaza culoarea vie a fructelor si gustul natural. Rezista chiar si pentru 3-4 ani in camara, fara probleme.

Dulceata de afine fara conservanti

Nu ma omor sa mananc dulciuri, dar imi place enorm sa le fac. Iar camara mea e plina cu tot felul de borcanele cu gem, dulceata, peltea, compot, pe care le fac din toate fructele posibile. Ba chiar fac si din coaja de portocale, pepene, dovlecei, ardei iute sau rosii cherry.

Va invit sa rasfoiti retetele mele de gem si dulceata aici. Va garantez ca veti fi impresionati. Am dulceturi de maci, liliac, trandafiri, nuci, capsune sau visine, caise, zmeura, afine, muraturi umplute cu nuci, prune umplute cu nuci, portocale, pepene si muuuulte altele.

Cam asa arata cateva dintre ele:

Dulceata de nuci verzi
Dulceata de nuci verzi
Dulceata de ardei iute
Dulceata de ardei iute
Gem de prune cu nuca
Gem de prune cu nuca
PELTEA DE GUTUI
Peltea de gutui

Ce ingrediente folosim pentru reteta de dulceata de afine?

Dulceata de afine

Rating 

Dulceata de afine fara conservanti, facuta dupa o reteta simpla, fara multa fierbere, fara gelifianti sau chimicale inutile.
Ingrediente
  • 1 kg de fructe
  • 1 kg de zahar
  • ½ de lamaie taiata felii
  • 150 de mililitri de apa
  • vanilie

Cum se face dulceata de afine?

Pentru inceput vom face siropul.

Punem apa si zaharul la incalzit.

Amestecam pana cand se topeste zaharul.

Fierbem siropul pana cand acesta trece proba de fir: luam o picatura de sirop pe degetul mare si o atingem cu degetul aratator.

Daca se formeaza un fir, este bine, siropul pentru dulceata de afine e gata.

Peste sirop adaugam fructele si jumatatea de lamaie taiata felii.

Puteti adauga si un strop de vanilie, da un gust aparte dulcetii.

Folosind un recipient cu apa rece si un burete de vase. Imbibat in apa rece, stergem cu ajutorul buretelui marginea cratitei.

In acest fel, evitam ca eventualele urme de zahar sa se caramelizeze si sa schimbe culoarea dulcetii de afine.

Din momentul in care dulceata da in clocot, reducem focul si o mai lasam sa fiarba doar 10 minute.

Lasam dulceata sa se raceasca pentru minimum 10 ore. O acoperim cu un servet sau cu un tifon ud.

Cea mai buna dulceata de afine

A doua zi, scurgem siropul si fructele le lasam deoparte.

Punem siropul pe foc si-l mai lasam sa fiarba cateva minute, pana cand siropul se ingroasa si ajunge iar la proba de fir.

Se adauga fructele si se lasa totul sa dea in clocot.

Pregatim borcanele in care vom pune dulceata: ele trebuie spalate foarte bine si le punem in cuptor pentru 10 minute, la foc minim, inclusiv capacele.

Sub borcane punem o tava din inox sau le puteti pune direct pe aragaz, daca acesta este din inox, astfel incat socul termic sa nu sparga borcanele.

Umplem borcanele cu dulceata de afine, strangem bine si capacele si dulceata noastra este gata. O putem pune in camara.

Va invit sa vedeti si reteta video, aici. Veti vedea exact ce fac eu si cum arata dulceata de afine facuta de mine.

Daca va plac retetele si sfaturile mele, va invit in grupul Mancaruri simple si gustoase gatite cu Gina Bradea. Este cel mai mare grup culinar din Romania, gatim impreuna, ne sfatuim, stam la o barfa si-o cafea, radem si schimbam retete delicioase.

Nu uitati sa lasati un comentariu dedesubt, daca va place sau nu reteta, sa stiu ca ati trecut pe aici, pe la mine. Iar daca si distribuiti, ma faceti fericita, pentru ca impartasiti si cu prietenii bucuria mea de a gati 🙂

Sa fiti sanatosi si fericiti in fiecare zi!

Pofta buna!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

24 comentarii

  1. Am facut ieri siropul, am fiert si fructele 10 min, am lasat peste noapte dulceata acoperita cu prosop umed. De dimineata am scos fructele, nu s-au lasat la fundul vasului, asa cum ati explicat si am pus siropul la fiert. Dar mi se pare mult prea lichid. Am pus o picatura din el pe o farfurie dar curge ca apa. Cat as putea sa-l mai fierb fara sa se caramelizeze zaharul? Mentionez ca am cumparat afine de padure nu de cultura, nu stiu daca este relevant. Multumesc.

    • Da, difera si fructele, unele sunt mai zemoase. Il lasi sa fiarba maxim 15 minute, apoi opresti focul, il lasi sa se raceasca bine. Apoi il vezi cum e, cat e de gros si il mai fierbi inca o data 10 minute, apoi lasi la racit. In felul acesta, va avea o culoare superba.

      • Buna ziua. Si eu fac deja de anul trecut dulceata dupa reteta dumneavoastra. Iese incredibil! Am intampinat si eu aceasta situatie si anume, siropul prea subtire. Trebuie lasat sa se raceasca de tot sau doar sa se racoreasca?
        Va multumesc.

  2. Buna ziua, ma bucur ca v-am gasit astazi cautand oarece reteta pentru conservat ciupercile… Asa am ajuns aici si am ‘rasfoit’ putin paginile virtuale, va multumesc pentru efortul de a impartasi si cu noi din experienta d-voastra. Retetele sunt minunate, eu m-am indragostit in secunda doi – simplu, natural, exact ceea ce cautam!

    • Buna ziua si multumesc din tot sufletul.
      Va invit cu mare bucurie sa rasfoiti retetele mele, am si multe retete video 🙂

  3. Buna ziua! Doamna Gina, ma puteti ajuta cu o reteta de sirop si dulceata de coacaze negre? Va multumesc anticipat!
    O zi buna

  4. Va mulțumesc! Pica la țanc… 😂 A treia „tura” de afine pe anul acesta e pe foc. Zi senina!

  5. Bună ziua! Afinele le-a congelat soțul meu (…). Cum pot eu, acum, să mai fac gem, dulceață din afinele congelate ? Se mai poate ? Cu mulțumiri, pentru răspuns !

  6. Buna ziua!
    Azi am descoperit reteta dvs pentru ca diseara le pun pe foc afinele pentru dulceata. Am sa revin cu un feed-back catre dvs.

    • Nu l-ai lasat sa se topeasca sau l-ai fiert prea mult. Nu-i bai, facem totul impreuna, nu te speria de la un singur esec. Urmareste atent reteta video ca sa vezi exact cum fac eu.
      Si daca mai ai probleme, sunt aici, la doar un click distanta si te ajut.
      Mai pune putina apa clocotita si lasa sa fiarba, sa se dizolve zaharul.

  7. Buna ziua,
    Pentru dulceata de aronia trebuie folosite aceleasi cantitati ca la dulceata de afine? zahar, fructe,lamaie..si acelasi procedeu?
    Multumesc

  8. Buna ziua,
    Am borcane de dulceata de visine, mari, de aproximativ 800 grame, pe care vreau sa le pun in borcanele de 50 grame, spre a fi oferite cadou ca marturii de nunta.
    Va rog sa imi spunetj daca este bine ceea ce vreau sa fac, daca nu cumva dulceata se ba strica repede dupa transfer. Va rog sa imi oferiti un sfat cum sa procedez. Multumesc!

    • Buna dimineata,
      Nu se va strica, dar pentru siguranta recomand sa sterilizezi borcanele timp de 10 minute dupa ce pui dulceata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.