Cum se face mamaliga fripta

Stiti cum se face mamaliga fripta? Sunt felii de mamaliga rece, fripte pe plita sau in tigaie, o reteta simpla si gustoasa. Sunt minunate la micul dejun sau la orice masa, e o idee de reciclare a mamaligii reci. 

Cand eram copil si mergeam in vacante la bunici, mamaliga fripta era gustarea de dimineata a bunicului. Se trezeau la 3-4 dimineata si iarna aprindeau focul in casa, dadeau apa si mancare la animale, apoi bunicul facea ,,prajitura” de dimineata 🙂 Manca 2-3 felii de mamaliga fripta, bine frecata cu usturoi, dadea pe gat si un paharut cu rachiu si gata micul dejun 🙂 Uneori spargea si-o ceapa cu pumnul, si manca bucati de mamaliga cu ceapa intinsa-n sare. Sau vara, scotea de la beci o strachina cu muraturi sau varza si manca mamaliga fripta cu varza sau muraturi, sau cu o mana de masline.

Mai are rost sa va spun ca a trait 90 de ani?

Adevarul e ca si mie-mi place si de multe ori mananc doar o felie de mamaliga fripta, simpla. Coaja aceea usor crocanta si miezul moale, bine usturoiata, picanta… Doamneee, bate orice friptura.

Mi s-a intamplat o data sa-mi vina musafiri neanuntati, exact duminica. Daca va mai amintiti, duminica era inchis peste tot, nu se gasea absolut nimic. Nu stiam ce sa fac, ce sa pregatesc la masa. Aveam niste mamaliga rece si cateva sarmale, mai mult varza taiata la fundul cratitei decat sarmale. Offfff.

Am taiat repede mamaliga si am fript-o, am frecat-o zdravan cu usturoi si am pus in farfurii cate 2 felii de mamaliga pe care am asezat muulta varza si cate-o sarma.

Am scazut varza in cuptor cam 1 ora inainte, sa fie calita bine, iar eu nu fac sarmalele micute, ci mari. Asa ca mi-am salvat obrazul onorabil, musafirii mei au fost tare incantati.

La aperitiv desfacusem niste borcane cu zacusca. 🙂  O gospodina desteapta se descurca in orice situatie, nu-i asa?

Cum se face mamaliga fripta
Cum se face mamaliga fripta

 

Deci, cum se face mamaliga fripta sau prajita, coapta?

Mamaliga rece, ramasa din ziua precedenta, se taie felii de maxim 1 cm grosime. Se presara sare grunjoasa, mare, pe plita sau tigaia incinsa, fara ulei, apoi se asaza feliile de mamaliga. Se lasa pana se rumeneste usor, apoi se intoarce pe partea cealalta.

Asa fierbinte, se freaca imediat cu un catel de usturoi pe toate partile 🙂 Asta-i tot!

Cum se face mamaliga fripta

Cum se face mamaliga fripta

Cum se face mamaliga fripta

Mai are rost sa va spun cat de gustoasa este? Eu le pun la ai mei la orice masa, nu arunc mamaliga rece. Bine, de cand am Totosii (catelusii mei dragi), le-o dau lor, pentru ca le place la nebunie.

Dar, servita alaturi de oua gatite in orice fel, sau taiate in patrate, dreptunghiuri (sau ce alte sexagoane-octogoane doriti 😛 ), poate fi asezata alaturi de orice fel de mancare. Va ganditi ce bine arata o felide de mamaliga fripta pe care se asaza cateva sarmale sau niste varza calita sau o felie de branza sau… deja mor de pofta? Orice merge pus pe mamaliga asta!

O alta reteta delicioasa pe care o fac din mamaliga rece este Mamaliga cu branza pane-buna tare de tot 🙂

Mamaliga cu branza pane
Mamaliga cu branza pane

Extra sfat privind servirea mamaligii fripte:

Daca mergeti la un gratar, faceti seara o mamaliga vartoasa. A doua zi o luati cu voi, o taiati felii si le aruncati pe gratar 🙂 Va garantez ca veti avea un succes urias. Am testat de multe ori asta 😀

Refolosesc totul in bucatarie, nimic nu arunc si am mereu o mancare proaspata si gustoasa pentru familie. Mai multe retete RECICLATE – gasiti Aici.

Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate 🙂 <3

Pofta buna!

Cum se face mamaliga fripta
Cum se face mamaliga fripta
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.