Cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala

Cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala, un aluat fin, care creste ca-n povesti, cozonacul se desface pale-pale si are umplutura generoasa de nuca, stafide, cacao. Reteta scrisa si video pas cu pas.

Cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala, un aluat fin, care creste ca-n povesti, cozonacul se desface pale-pale si are umplutura generoasa de nuca, stafide, cacao...Reteta scrisa si video pas cu pas.

Cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala

De Paste si Craciun gospodinele se intrec in pregatit cozonaci, care mai de care mai dolofani, mai pufosi si mai aromati, cu cat mai multa umplutura. Si cum sa nu-ti placa, daca sunt atat de buni?

Eu sunt moldo-dobrogeanca, am invatat retete din ambele zone, gatesc orice fel de mancare cu peste si placinte ca-n Dobrogea, dar sunt si mestera-n sarmale si cozonaci ca-n Moldova 🙂 Ia vedeti ce face madam Bradea:

Ciorba de peste pescareasca - reteta dobrogeana
Ciorba de peste pescareasca – reteta dobrogeana
Placinta dobrogeana
Placinta dobrogeana
Sarmalute de miel in frunze de tei
Sarmalute de miel in frunze de tei
Cozonac moldovenesc

 

 

 

 

 

Iar la cozonaci, fara sa ma laud, ma stiti ca fac niste dolofani pufosi de toata bucuria. Imi place sa framant aluaturile, sa ma joc, sa simt la mana faina, sa-l vad cum creste. Nu folosesc drojdie multa, dar framant bine aluatul, pana face basici si se desprinde de mana.

Nu va plictisesc iar cu detalii, dar cititi ce am scris aici despre Secretele aluatului dospit. Da, e foarte important sa folosim faina buna, uscata, bine cernuta si aerisita, oua proaspete, unt gras, smantana grasa, drojdie buna, arome din belsug.

Ce ingrediente se folosesc la cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala

Daca nu aveti cantar, am facut un tabel cu masuratori practice, sa stiti cat cantaresc o cana, lingura, lingurita, cu zahar, faina…

Cozonac cu smantana

Rating 

Cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala, un aluat fin, care creste ca-n povesti, cozonacul se desface pale-pale si are umplutura generoasa de nuca, stafide, cacao...Reteta scrisa si video pas cu pas.
Ingrediente
  • aluatul
  • 2 kg de faina
  • 10 galbenusuri
  • 150 g de unt
  • 100 ml de ulei
  • un praf de sare
  • vanilie
  • 28 g de drojdie uscata
  • 200 g de stafide
  • coaja de la 2 lamai si 2 portocale
  • 200 g de smantana
  • 600 g de zahar
  • 1 litru de lapte
  • umplutura
  • 1 kg de miez de nuca
  • 100 g de cacao
  • 3 linguri de rom
  • 300 g de zahar
  • albus de oua

Mod de preparare pentru cozonac pufos cu smantana si nuca, reteta traditionala

La aceasta reteta se folosesc mai putine galbenusuri si mai multa smantana. Reteta este dobrogeana, o am de la mamaia Ioana, sotia lui tataia Stefan, fratele bunicii mele, Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace.

Este reteta pe care o invatase de la mama ei si tare mandra mai era cand facea cozonacii. Le punea muuuulta umplutura, ii cocea in niste tavale mari, negre, in cuptorul de la plita. Niste uriasi! 🙂

Noi, turma de nepoti, ii furam zaharul vanilat si-l mancam. Intentionat cumpara mamaia mult zahar vanilat, iar tataia Stefan se facea ca ne cearta, dar ii dadeam si lui cate un pliculet cu zahar, apoi ne ascundeam cu totii in vie, si mancam zaharul 🙂

Copilarii 🙂

Nu va spun alte povesti, va las sa vedeti singuri cum am facut cozonacul asta. E reteta video pas cu pas, iar rezultatul este delicios.

Bine, preferatul meu ramane cozonacul moldovenesc, cel cu muuulte galbenusuri, dar nici asta nu e rau deloc 🙂

Ia bagati un ochi 🙂

Pofta buna!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

29 comentarii

  1. buna ziua la puteti specifica si la cuptoarele electrice timpul si temperatura va rog frumos

  2. Va rog frumos sa mi spuneti ce fel de smântâna folosiți? Din aceea lichida pt frișcă sau din cea maturată?
    Mulțumesc!

  3. Doamna Gina, care din rețetele de cozonac cea cu 10galbenusuri sau cea cu smântână ați recomandao cel mai mult?

  4. Bună ziua,
    Am făcut ambele rețete și cea cu 10 Oua la 500g Faina și cea cu 10 Oua la 2kg Faina. Au ieșit de parca am făcut toată viata mea cozonaci. Au crescut foarte mult, foarte gustoși, pe scurt extraordinari.
    Mulțumesc!

  5. Buna ziua.O intrebare as avea.As vrea sa fac cozonacii cei cu smantana dintr-un kg de faina.Nu 75g unt si 50 ml ulei trebe sa pun.In timp ce framant se pune treptat sau doar untul se pune la framantat si uleiul pe masa de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.