Am mancat minunatia asta de ciorba de fasole in bol de paine pentru prima data, undeva la munte si apoi, de cate ori am vazut in meniul unui restaurant, am comandat. Uneori mai buna, alteori mai putin, asta e. Dar am facut si eu acasa, de multe ori si a iesit grozava, asa ca va spun si voua reteta.

In mod obligatoriu, la aceasta ciorba in bol de paine se pun radacinoase, cimbru si leustean. 🙂

Vedeti reteta de boluri din paine pentru ciorba sau tocana.

Ciorba de fasole in bol de paine

Ingrediente pentru reteta de ciorba de fasole in bol de paine:

Ciorba de fasole in bol de paine

Rating 

Ciorba de fasole in bol de paine: de post sau cu afumatura/ jumari crocante, servita in bol de paine neagra, facuta-n casa
Ingrediente
  • -500 g fasole uscata (ideala este fasolea mica,rotunda sau cea pestrita)
  • -1 ceapa mare
  • -1 morcov
  • -1 ardei gras
  • -telina radacina cam 200g
  • -1 pastarnac
  • -1 patrunjel radacina
  • -3-4 rosii sau rosii in bulion, suc de rosii, bulion, ce aveti in casa
  • -se poate folosi zarzavat de ciorba
  • -otet dupa gust
  • -sare,cimbru ,ardei iute sau piper
  • -verdeata: marar, patrunjel, loboda, leustean (este una dintre ciorbele care permit orice verdeata,dar sa nu lipseasca leusteanul)
  • -2-3 linguri de ulei

Mod de preparare pentru reteta de ciorba de fasole in bol de paine:

Fasolea se alege de impuritati, se spala si se pune la fiert, in apa cat s-o acopere. Separat se pune o oala cu apa la fiert, sa avem apa clocotita  de schimb.

Cand da in clocot, lasam cateva minute, pana se ingalbeneste apa, o scurgem si completam cu apa fierbinte din oala (ca sa nu se intareasca fasolea daca punem apa rece).

Se scurge de 3-4 ori apa si apoi se lasa sa fiarba pana cand este aproape fiarta: se scot cateva boabe de fasole in lingura si se sufla, cand infloreste fasolea (se exfoliaza), inseamna ca este pe jumatate fiarta.

Acum, sunt 2 variante de a prepara ciorba: una light, mai sanatoasa si una taraneasca, traditionala, super-gustoasa,cu prajeala. Eu le voi prezenta pe amandoua, voi alegeti.

Mai multe retete delicioase cu fasole gasiti aici.

Varianta light pentru reteta ciorbei de fasole in bol de paine

Se pun acum ceapa, ardeiul gras, ardeiul iute taiat feliute, radacinoasele taiate cubulete si uleiul si se lasa sa fiarba.

Cand sunt fierte toate legumele, se adauga  rosiile si se mai lasa sa dea cateva clocote, apoi se pun sarea  si otetul.

Se potriveste gustul cu sare si piper, se mai lasa sa dea cateva clocote si se stinge focul.

Acum incepem sa spalam si sa taiem marunt verdeata, care se adauga la 10 minute dupa ce s-a stins focul. In felul acesta nu se distrug toate vitaminele din verdeata.

Varianta taraneasca, traditionala pentru reteta de ciorba, supa de fasole in bol de paine

Se pune uleiul intr-o tigaie si cand se-ncinge, se adauga legumele si se calesc pana se inmoaie.

Se adauga rosiile si se mai lasa cateva minute, sa se patrunda si rosiile. In unele zone se pune si faina la aceasta prajeala (1 lingura cu faina).

Prajeala aceasta se toarna peste fasolea pe jumatate fiarta si mai departe se procedeaza la fel ca la varianta light.

Se poate acri su cu bors sau zeama de varza (aau, ce buna e cu zeama de varza!), iar la bunicii mei, iarna, se pune si putina varza murata, taiata fideluta, alaturi de celelalte legume.

Arunci caciula dupa caini, de buna ce e! 😛

Eu folosesc prima varianta.

Ciorba de fasole in bol de paine

Se serveste si calda si rece, este la fel de buna si este minunata cu ceapa verde sau uscata. Se mai poate face si cu afumatura (sunca, ciolan, kaizer, carnati) sau cu jumari.

Se serveste in bol de paine, iar in momentul servirii se pot arunca deasupra cateva jumari crocante,asa cum am facut noi. Gustul este senzational!

Sfat

Ca sa nu mai produca multe gaze se poate pune la fiert, in prima apa, un cartof mare, intreg sau o lingurita de bicarbonat. Cartoful se arunca, nu se mai foloseste, pentru ca absoarbe tot.

Pofta buna!

Ciorba de fasole in bol de paine

Mai am pentru voi si alte retete, la fel de delicioase:

Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza
Ciorba moldoveneasca de porc
Bors, ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Ciorba de burta (reteta veche)
Ciorba de burta
Ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus
Ciorba falsa de burta cu ciuperci

 

 

 

 

 

 

 

Reteta de ciorba de fasole in bol de paine a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!, aveti mai jos rezultatele:

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

21 comentarii

  1. Draga mea Gina,
    Ti-am promis ca fac ciorba de peste…dar m-am oprit la cea de fasole. Intr-o varianta usor diferita, traditionala in Ardeal, unde si-o revendica si romanii si ungurii (tata era ardelean si ungur pe deasupra :)). Poate o stii, daca nu, iata:
    Supa ardeleneasca de fasole cu afumatura (caci e supa/ zama)
    ingredientele (cam ca la a a ta): o ceapa, 2-3 morcovi marisori, 1 pastarnac, 1 patrunjel, o telina cat un ou, pasta de gogosari (ardei rosu), o cescuta de pasta rosii (optional), cimbru, tarhon (optional), boia (optional), sare (daca e cazul) – niciodata leustean!
    Asta pt 3 litri de zama, cu 1.5 kg de afumatura (oase garf si scarita). Na ca uitam de fasole: eu folosesc din conserva, 2 de 400 gr sau 1 de 800.
    Tehnologia: se fierbe afumatura (bine spalata nici nu lasa spuma) si cand e pe 3/4 fiarta se adauga legumele INTREGI, ca pt supa. Cand si astea au fiert, iar carnea e deja molcuta bine de fiert, legumele se scot din supa. Eu pasez un morcov , pastarnacul, patrunjelul si o bucatica de telina si le adaug in supa (pt textura, gust si culoare). Ceilalti morcovi ii tai felioare groase si ii pun la sfarsit inapoi in supa.
    Acum adaug fasolea, 1-2 linguri de pasta de gogosari si o cescuta de pasta tomate (unii nu pun, mie imi place pt culoare si pt ideea de acrisor de la rosii). Asta e momentul in care am „spurcat-o” cu o lingura de secretul gustului (stii, baza pt mancaruri….stiu, nu ma trage de urechi….trebuia vegeta ta de casa….dar am fost puturoasa asta-vara…). Spre sfarsit adaug cimbru (altii adauga si tarhon si boiaua, eu nu le agreez).
    Gata supa! – Traditional se foloseste rantasul, eu nu si nu stiu cand se pune.
    Se drege cu picatura de otet (fiecare in farfuria lui, dupa gust) si se haleste cu niste painica de a ta (buna-buna) cu coaja groasa si crocanta, alaturi de ceapa rosie cu sare scaldata in ulei. Dupa ce halesti afumatura cu ceapa la sfarsit, felul 2 nici nu mai incape.
    Sper sa nu ma tragi de urechi prea tare daca am gresit tehnica … 🙂
    Vroiam initial sa o postez pe „traditie si gastronomie”, dar am zis sa nu starnesc conflict interetnic :).
    Ti-as fi trimis si o poza, dar habar n-am cum sa o atasez.
    Daca ai sa vrei sa o gatesti, sa o imbunatatesti…crede-ma iti va placea. Supa asta si cea de de gaina cu taietei erau reginele meselor cand mergeam in Ardeal la rude.
    Pup cu drag,
    Monica

    ps: abia astept sa-ti citesc parerea!!

    • Zama ta e grozava, imi place enorm! Poti posta in Traditii. O sa te rog sa-mi trimiti mail pe poftabuna.com@gmail.com, sa pui si poza si reteta scrisa frumos. Nu te trag deloc de urechi, dar pentru secretul ala mizerabil, iti dau un sut bine tintit. Sa nu mai pui deloc. O perioada o sa ti se para ca mancarea n-are gust, poate… dar pe urma sa vezi ce bine va fi. O sa simti adevaratul gust al mancarii tale, care are de toate.
      De ce vreau sa-mi trimiti reteta? Pentru ca iti ofer sa fii Guest post- oaspete si sa postezi reteta cu numele tau, poza semnata de tine, si va fi inclusa in Traditii culinare. Nu e nimic gresit si interetnic, pentru ca e o mancare des gatita in Romania. E grozava! 🙂 Cand mergeam in delegatii, asta mancam peste tot: ciorba sau supa-zama de fasole 🙂

  2. Buna Gina,

    Am incercat fel de fel de retete pentru bolul de paine. Ca si tine si eu sunt plecata din tara si vreau sa lansez aceasta ciorba in bol de paine, daca se poate si esti amabila as dori mai multe detalii despe reteta si cate painici ies din aceasta cantitate, Multumesc frumos. Cred ca ar fi bine sa vorbim pe privat.

  3. Multumesc doamna Gina am vazut reteta numai nu mi o tipat in ochi:)))si inca cu faian integrala, fain pentru ca eu fac faina singura o macin prin moara electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.