Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler

Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler. Am aflat care e cea mai veche gluma din toate timpurile. Cica se afla intr-un manuscris sumerian de prin anul 2300 i.d.Hr. si suna asa:

Ceva ce nu se va intampla niciodata. O femeie nu-si va putea elibera gazele stomacale in poala barbatului. Specialistii cred ca gluma arata ca femeia niciodata nu va iesi din cuvantul barbatului si va fi intotdeauna supusa. Sigur asa e ! Buuun ! Ia hai sa ma duc si la istoria eclerului. Eheee, tocmai din 1540 incepe, de la curtea Caterinei de Medici, ca aluatul lui Panterelli (chef la curtea Caterinei), dupa aia ca aluatul lui Popelin(urmasul lui Panterelli) cand popelinele se faceau in forma de sani de femeie (cum-necum, tot la sexul frumos ajungem) apoi s-a schimbat in pate a choux, choux fiind cuvantul frantuzesc pentru varza. Pentru ca semanau cu niste verze mici cand erau coapte.

Deci, de la sanii femeilor am trecut la varza si am ajuns la lebede pentru ca asta am facut eu. Lebede din aluat de ecler.

Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler
Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler

 

Ingrediente pentru reteta de Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler

Swan pate a choux

Rating 

Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler. Am aflat care e cea mai veche gluma din toate timpurile. Cica se afla intr-un manuscris sumerian de prin anul 2300 i.d.Hr. si suna asa:
Ingrediente
  • 125g apa
  • 125 g lapte
  • 125 g unt nesarat
  • 5 g sare
  • 10 g zahar
  • 150 g faina alba
  • 250 g oua (cam vreo cinci oua medii, dar recomand sa cantariti)

 

Mod de preparare pentru reteta de Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler

Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler

Ies cam vreo douazeci de lebede.

Aluatul de ecler

Se pun laptele, apa, untul, sarea si zaharul intr-un castronel pe foc. Cand aproape da in fiert, turnati faina deodata, luati de pe foc  si incepeti sa amestecati cu o spatula.

Cand s-au amestecat toate, puneti din nou pe flacara si amestecati vreo doua minute pana ce aluatul se dezlipeste de marginea castronului si se transforma intr-o bila.

Se transfera aluatul intr-un castron de sticla sau plastic si se lasa un sfert de ora la racit. Se pun ouale pe rand, amestecand dupa fiecare pana se incorporeaza fiecare ou.

Se incalzeste cuptorul obisnuit la 230 de grade.

Cum se da forma de lebede

Cateva linguri de aluat se pun intr-un pos si cu un dui subtire se fac gaturile la lebede pe o foaie de copt intr-o tava. Se pune tava 5 minute la copt.

In alta tava se formeaza evantaie pentru corpurile lebedelor cu ajutorul unui dui de calibru mare cu varful in forma de stea. (eu nu am avut asa ca am facut cu o punga taiata.)

Se pune tava 15 minute la copt, fara sa deschideti cuptorul. Stingeti cuptorul si mai asteptati 10 minute, apoi scoateti tava.

Dupa ce s-au racit se taie corpurile in jumatate. Prima jumatate se taie in doua si se formeaza aripile. Se pudreaza cu zahar farin.

Lebede cu frisca sau lebede indragostite din aluat de ecler

Se umple a doua jumatate cu frisca, se fixeaza aripile si gatul, se aranjeaza pe platou, se fac poze, te dai mare pe Instagram si la vecini (vecine), te gandesti cum au putut manca niste oameni lebedele din Viena, mananci si tu vreo doua si gata. Pofta buna !

 

 

Reteta si pozele ii apartin lui Liviu Ciulei si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.

Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.

Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 10 cu felicitari!

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.