Cotlet de vita rib eye steak cu legume, la gratar

Cotlet de vita rib eye steak cu legume, la gratar. Cum se face carnea de vita la gratar? Cat timpe se frige, cat de groasa trebuie sa fie bucata de carne?
Cotletul de vita sau rib eye steak la gratar cu legume este o mancare pe care eu o pregatesc de obicei in weekenduri si o consider o mancare mai speciala, un rasfat sa-i spun asa. Imi place rib eye steak mai mult decat alte feluri de cotlete pentru ca are mai multa grasime si din cauza asta nu se usuca la gratar, ba din contra, iese foarte suculenta. Deasemenea se face usor si rapid, si zic eu ca e destul de sanatoasa considerand proteinele din carne si vitaminele din legume.

Ingrediente pentru reteta de cotlet de vita cu legume la gratar

Cotlet de vita cu legume la gratar

Rating 

Ingrediente
  • 1 Cotlet de Vita de approximativ 2.5 cm grosime
  • Sare
  • Piper
  • 1 catel de usturoi maruntit
  • 3 linguri de sos de soia natural
  • 3 linguri suc de lamaie stors proaspat
  • o lingurita de radacina de ghimbir ras
  • 2 linguri de ulei de seminte de struguri
  • 1morcov mare taiat fasii mai groase
  • 2 dovlecei feliati
  • 1 gogosar rosu feliat

Mod de preparare

Cotlet de vita rib eye steak cu legume, la gratar Cotlet de vita rib eye steak cu legume, la gratar

Spalam cotletul cu apa rece si il stergem bine cu servet de hartie. Facem o marinada pentru carne amestecand impreuna usturoiul, sosul de soia, sucul de lamaie, ghimbirul, ulei de struguri, putina sare si piper. Turnam marinada peste cotlet si o dam la frigider pentru 3, 4 ore. Se poate lasa asa si de pe o zi pe alta.
Morcovul, dovleceii si gogosarul pe care le avem deja spalate si feliate le dam cu putin ulei ( eu am folosit tot de struguri) si le condimentam dupa plac cu sare si piper (eu am pus doar sare).

Cum se frige carnea de vita pe gratar?

Scoatem carnea din frigider cam cu o ora inainte de a o pune pe gratar, ea trebuie sa fie la temperatura camerei. Incingem gratarul bine, lucru care este foarte important, apoi punem carnea pe grill si o tinem cam 6, 7 minute pe fiecare parte. Daca carnea este mai subtire se tine mai putin si daca este mai groasa se tine mai mult chiar 10, 11 minute pe o parte, deci depinde de grosimea cotletului.
Mie imi place medium rare si o verific pipaind-o. Daca este moale, dar nu prea moale la pipait inseamna ca este asa cum o vreau. Daca o vreti well done, atunci va trebui sa fie tare la pipait.
Dupa ce se ia de pe gratar se mai lasa sa stea intre 5 si 7 minute inainte de servire, la odihna – in felul acesta vom avea cel mai suculent cotlet.

Cotlet de vita rib eye steak cu legume, la gratar

Legumele le punem intro-o tava pentru legume la gratar, o ungem foarte usor cu ulei ca sa nu se prinda legumele de ea in timp ce se gatesc. Trebuie sa fim atenti la legume, ca se pot arde foarte usor. Eu dau focul la mediu la gratarul meu pentru legume in timp ce la carne e focul mai mare.
Daca nu aveti posibilitatea sa controlati focul atunci eu recomand sa faceti mai intai carnea pe gratar apoi legumele caci in felul acesta puteti deschide capacul gratarului ori de cate ori vreti sa le verificati.
Se serveste imediat, fierbinte.
Pofta buna!
Reteta si pozele ii apartin Ancai Cutean si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.

Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.

Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta esye 8,75.

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

8 comentarii

  1. Când citesc la ingrediente 2 linguri de ulei din semințe de struguri, 3 linguri de sos de soia natural (de parca poate fi și chimic), sunt sigur că nu o voi face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.