Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche asa cum se facea pe vremuri: fara praf de copt, doar cu ingrediente simple. Este unul dintre cele mai gustoase checuri pe care le-am facut. Reteta scrisa si video pas cu pas.

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche
Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Prima prajitura facuta de mine a fost un chec. Nu mai stiu exact, cred ca pe la 7-8 ani, ajutata de mama. Mai facusem pana atunci orez sau gris cu lapte, ceai , lapte cu cacao, si deja eram experta in oua ochiuri si omleta 🙂 Da, gatesc de foarte mica. Si mi-am invatat si copiii sa gateasca, amandoi se descurca foarte bine in bucatarie 🙂

 Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Am mai multe retete de chec, si dulce si sarat, cu fructe, cacao, nuci, tot felul de bunatati. Si in general evit praful de copt sau foarte mult ulei. Checurile mele nu sunt inecacioase, ci extrem de fine si de aromate.

Retetele mele de chec sunt aici. Si cateva exemple:

Chec pufos simplu, reteta veche, clasica, economica
Chec pufos simplu, reteta veche, clasica, economica
Chec fin cu ciocolata si cacao
Chec fin cu ciocolata si cacao
Chec foarte pufos din albusuri, cu nuca si fructe uscate
Chec foarte pufos din albusuri, cu nuca si fructe uscate
Chec fin cu dovleac si nuca, reteta de pe vremuri
Chec fin cu dovleac si nuca, reteta de pe vremuri

 

La mine acasa, sambata si duminica mereu s-a gatit ,,ceva bun,,. Adica ceva mai special de mancare, o friptura sau peste si obligatoriu ceva dulce. Obiceiul asta l-am vazut si la bunicii moldoveni, si la cei dobrogeni, si la parinti, il pastrez si eu. Iar weekendul acesta am vrut sa fac ceva bun, aspectuos, dar sa nu muncesc mult. Sunt racita cobza si numai chef de gatit nu am, dar, pot sa nu le fac ceva bun? Stiti voi, inima de mama iubitoare…

Si pentru ca afara e rece, ceata, si dinspre munte vine miros de zapada, am zis sa fac ceva cu nuca. Sa fie ceva aromat si bun, sa mearga si dimineata la cafea, ceai, sau seara cu o cana de vin fiert. Hm…n-are deloc pretentii mari madam Bradea, nu-i asa? Daaaar, uite ca mi-a iesit 🙂

Am facut o minunatie de chec.

Ingrediente pentru Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche
Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche asa cum se facea pe vremuri: fara praf de copt, doar cu ingrediente simple. Reteta scrisa si video pas cu pas.
Ingrediente
  • -5 oua
  • -100 g faina
  • -150 g zahar Margaritar Cristal
  • -100 g nuca macinata
  • -1 praf de sare, cat se ia cu 2 degete
  • -50 g ulei sau unt topit
  • -vanilie
  • -coaja de la 1 lamaie
  • Pentru glazura
  • -5-6 linguri de zahar pudra extrafin Margaritar
  • -zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare pentru Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Se sparg ouale, se separa albusul de galbenus. Peste galbenusuri se adauga un praf de sare si se amesteca bine. Se lasa deoparte, in felul acesta culoarea galbenusurilor se intensifica, devine mai vie.

Se bat albusurile spuma, iar cand sunt ferme, isi mentin forma, se adauga zaharul Margaritar Cristal. Se bat cam 3 minute (la robot sau mixer), apoi se adauga 1 lingura de zeama de lamaie. Aceasta va da si un gust discret acrisor checului, dar va ajuta albusurile sa isi mentina forma. Se bate totul in continuare, pana cand zaharul se dizolva complet si obtinem o spuma lucioasa, tare, care isi mentine forma.

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Peste galbenusuri se adauga uleiul sau untul topit, putin cate putin, si se amesteca rapid, ca la maioneza. Dureaza 1 minut, e gata imediat. Sosul obtinut, se toarna peste albusuri si se amesteca usor cu o spatula, de jos in sus. Se adauga acum nucile macinate, coaja de lamaie si vanilia si se amesteca iar, de jos in sus.

La urma se toarna faina cernuta prin sita. Se adauga treptat, in ploaie, amestecand de jos in sus, cu miscari blande.

Se obtine un aluat fin, spumos, cu un miros absolut delicios. Se toarna aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Eu am folosit acum o forma de guguluf cu diametrul de 16 cm. Daca folositi tava de chec, se poate tapeta cu hartie de copt.

Cum se coace checul pufos cu nuca si lamaie?

Coacerea se face in cuptorul preincalzit, la 200-220 de grade, foc sus – jos la cuptoarele electrice si la foc mediu spre maxim la cuptoarele pe gaz. Este bine sa asezati tava pe mijloc, sa fie caldura din toate partile.

Coacerea dureaza cam 25-30 de minute. Dupa 25 de minute faceti proba cu scobitoarea, dar fara sa scoateti checul din cuptor. Doar il trageti putin la margine si faceti totul foarte rapid. Cand este bine copt, se scoate, se rastoarna pe un gratar sau servet si se lasa 10 minute sa respire.

Cum se face glazura simpla de lamaie?

In zeama de lamaie ramasa, se adauga zahar pudra extrafin Margaritar si se amesteca energic. Se poate face cu o lingura sau cu mixerul. Se adauga treptat cate 1 lingura de zahar pudra, pana cand se obtine o glazura lucioasa, fluida, alba. Nu trebuie sa fie foarte tare, ci sa se poata turna pe chec. Mie imi place s-o las cu putine cocoloase micute de zahar, care pe chec par fulgi de zapada. Daca faceti glazura cu mixerul, va fi totul perfect uniform.

Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche
Chec pufos cu nuca si lamaie, reteta veche

Glazura se toarna pe chec si se lasa deoparte minim 30 de minute inainte de servire. Are nevoie de putin timp ca sa intre in chec si sa-si raspandeasca aroma. Dupa aceea se taie si se savureaza cu multa pofta.

Si da, se poate servi dimineata langa cafea, ceai, lapte fiert sau iaurt. Si merge si seara, sa te rasfeti cat stai la tv, cu o cana de vin fiert aromat si o felie de chec.

Miroase-a sarbatori si a zile fericite petrecute in familie, nu-i asa?

Si cateva sfaturi de la Gina:

-Bateti albusurile spuma tare, vasul sa fie foarte curat, ouale proaspete. Nu conteaza daca sunt reci sau calde, doar sa fie proaspete.

-Amestecati usor aluatul, cu miscari blande, sa nu se lase albusurile.

-Se pot folosi alune, migdale macinate, nu doar nuci.

-Se pot adauga 50 g de fructe uscate gen stafide, merisoare…

-Se pot adauga si alte arome: coaja de portocala, scortisoara, cuisoare, anason, ghimbir, rom…

-Checul se poate decora cu frunzulite sau fulgi de zapada din pasta de zahar. Zaharul pudra extrafin Margaritar este foarte bun daca vreti sa faceti acasa pasta de zahar-reteta aici.

-Nu uitati ingredul secret: presarati cu un strop de dragoste si cu 2-3 zambete.

O iarna de poveste sa avem cu totii!

Va las dedesubt si reteta video:

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

7 comentarii

  1. in reteta este trecut faina de 2 ori asa trbuie sau ati trecut din greseala inca 100gr multumescanticipat daca imi raspunde-ti pentru ca as dori sa il fac

  2. Excelenta reteta!!! Multumesc mult.Am facut si check-ul cu cacao si cozonacul dupa reteta dumnevoastra.Toate mi-au iesit buuune tare! Am uitat de invartita cu unt si scortisoara…super.Multumesc din suflet pt.retetele minunate pe care ni le impartasiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.