Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei

Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei, e o minune de reteta pentru vara si toamna, cand se gasesc rosii dulci, coapte la soare, naturale. Doamne, ce minune de sos e asta! Pur si simplu bagi toata dulceata soarelui si prospetimea naturii in farfurie!

Se face totul rapid, in 10 minute, fara coacere. Raw-vegan, minunat si pentru dieta Rina.

Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei
Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei

Stiti cum se aleg rosiile sa fie dulci?

Imi place sa fac sosul asta, atunci cand am rosii din acelea dulci si parfumate. Cand merg la cumparaturi, in general evit sa iau rosii din hypermarketuri, caut sa iau de la tarani in Romania, iar in Italia, cumpar ori de la veciniii care au de vanzare, ori de la un magazin – tot al unui vecin.

Cele mai dulci sunt rosiile rotunde, foarte coapte, de un rosu intens si care-ti dau nasul jos cu mirosul lor. Cele care nu au miros, nu le iau, pentru ca nu au nici un gust 🙂

Sotul meu isi dadea ochii peste cap cand vedea ca miros fructele si legumele, dar acum s-a obisnuit. Pai, in 25 de ani, cat avem impreuna, am avut timp sa-l dresez bine, nu? 😀

Si sa-l vedeti acum pe ursul meu (asta a fost porecla lui, a fost jucator de rugby, e cat usa), cum se apleaca si miroase fructele si legumele. 😀

Copiii rad si-si dau coate: Baloo miroase floricelele. 😀 Doru se uita urat si fioros, iar afurisitii lui copchii abia asteapta sa rada 😀  Eu doar zambesc.

Incercati si voi sa va imaginati scena. Sa trecem la sos, ca prea e bun. 🙂

Inainte de aceasta, va recomand sa incercati si reteta italiana de sos de rosii si reteta de suc de rosii, ambele retete se fac usor si sunt delicioase, merita sa le incercati. Sunt fara conservanti sau alte chimicale minune, totul simplu si delicios, asa cum faceau si bunicile noastre. 🙂

Iar daca doriti ceva mai special, puteti incerca reteta de passata di pomodoro, un bulion facut in stil italian.

Ce ne trebuie pentru reteta de sos de rosii crude?

Sos de rosii crude

Rating 

Durata Preg.: 

Total: 

Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei, e o minune de reteta pentru vara si toamna, cand se gasesc rosii dulci, coapte la soare, naturale. Doamne, ce minune de sos e asta? Pur si simplu bagi toata dulceata soarelui in farfurie!
Ingrediente
  • -1 kg rosii proaspete, bine coapte
  • -3-4 catei de usturoi
  • -1 ceapa
  • -1 lingurita rasa de sare
  • -1 varf de cutit piper
  • -cateva felii de ardei iute (optional)
  • -cateva frunze de busuioc proaspat (optional)
  • -3-4 linguri de ulei de masline

Cum se face reteta de sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei?

Acum, va rog sa fiti tare atenti la mine, sa urmariti toate etapele, pentru ca e fooooarteee complicat 😛

1. Rosiile se spala si se curata de pielita. Fiind foarte coapte, se curata rapid, cu un cutit bine ascutit. Se pun in blender rosiile decojite, uleiul, usturoiul, ceapa curatata si taiata-n 4, ardeiul iute si busuiocul.

Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei
Sos de rosii crude pentru paste, pizza sau mujdei

2. Se pune capacul la blender.

3. Se apasa pe buton. Cu blandete. Nu agresati butonul la blender, fiti blanzi!

4. Se opreste blenderul-adica se ia degetul de pe buton. Tot cu blandete 😛

5. Se rastoarna sosul, se adauga sarea si piperul si se amesteca bine. Cu sau fara blandete. 🙂

6. Gata. 😀

Nu-i asa ca e o reteta complicata? Rau de tot 🙂

Se foloseste la paste, la pizza, iar daca adaugati mai mult usturoi (o capatana), e minunat alaturi de o friptura, peste sau legume.

Am folosit acest sos la reteta de Pizza cu faina integrala si seminte. Are rost sa va mai spun cat de buna a iesit? Azi am facut paste dimineata, simple, cu acest sos-nebunie! Iar la cina, am facut friptura de pui la cuptor si acest sos, cu mai mult usturoi. Nu ne-a mai trebuit salata 🙂

Retetele simple si rapide sunt delicioase, mai ales pe caldurile acestea 🙂

Pofta buna!

Daca lasati comentarii dedesubt si distribuiti si pentru alte gospodine, va multumesc din tot sufletul <3

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

18 comentarii

  1. Rosiile de la taranii romani sunt bune?!?!?! Sunt foarte uimit!!!!!!!!!!!!!!
    Se pare ca dumneata NU stii cate chimicale (stimulente, ingrasaminte , etc) contin aceste rosii, zise romanesti (practic semintele sunt din import). Stiu toate acestea de la oameni bine informati. Unii dintre ei fiind chiar producator de legume!!!

    • Depinde de tarani 🙂 Eu locuiesc in Italia si vad ce se foloseste aici. Taranii romani inca mai fac agricultura fara multe chimicale.
      Daca ne referim la cei care au solarii si produc intensiv, e altceva. Eu m-am referit la cei care cultiva in curte, pentru consum propriu si vand surplusul. Inca mai sunt in Romania 🙂
      Da, stiu foarte bine ce spun 🙂

  2. Când discipolul este pregătit, Maestrul apare…Mulțumesc cu mult drag și mare interes, pentru tot ceea ce faci, pentru bunătățile pe care ni le pregătești!!

  3. Multumesc pentru toate retetele extrem de bune pe care ni le impartasiti cu mare drag.Sunt o persoana care am experienta in ale gatitului ,pentru familia mea ,care s-a marit de doi ani ,cu nora si nepotica de aproape doi ani. Fiecare are preferintele si gusturile lui asa ca trebuie sa tin cont de acest lucru.Imi face placere sa citesc retete noi sau mai vechi si sa le si experimentez.Astazi am facut frisca dintr-o smantana groasa,naturala ,in care am mai pus lapte rece ,folosindu-na de reteta data de d-voastra si de „trucuri”.Cu ea ,am facut o inghetata de ciocolata.Multumesc mult,inca o data!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.