Peltea de gutui sau jeleu natural din fructe (mere, pere, gutui) – o reteta simpla, veche, asa cum  faceau mamele si bunicile noastre odata. Pelteaua se face din cotoare si coji, ceea ce ramane de la prepararea dulceturilor si a marmeladelor. Cum se face pelteaua? Reteta de peltea explicata pas cu pas.

Cand eram copil, mama facea in fiecare toamna gem, dulceata si compot de gutui si obligat se facea si peltea. Pelteaua disparea prima din camara.

Mai multe retete cu gutui, vedeti aici. Veti gasi retete de gem, dulceata de gutui, compot, tarta, lichior fin de gutui, mancare de gutui.

Dulceata de gutui (fara conservanti)
Dulceata de gutui (fara conservanti)
Lichior de gutui
Lichior de gutui
Compot natural de gutui
Compot de gutui
Mancare de gutui
Mancare de gutui

Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de peltea de gutui?


Peltea de gutui

Rating 

Peltea de gutui sau jeleu natural din fructe (mere, pere, gutui), o reteta simpla, asa cum faceau mamele si bunicile noastre odata. Pelteaua se face din cotoare si coji, ceea ce ramane de la prepararea dulceturilor si a marmeladelor.
Ingrediente
  • -cotoare de gutui (sau mere, pere)
  • -zahar
  • -apa
  • -zeama de lamaie

Cum se face reteta de peltea de gutui?

Puteti citi reteta scrisa in continuarea sau gasiti mai jos retetea video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.

Reteta video

Coji si cotoare cu seminte de la gutui se pun pe foc, acoperite cu apa. Verificati sa nu aiba viermi, sa ramana doar ceea ce este curat.

Cam greu la mine, gutuile mele sunt tare viermanoase, nu sunt stropite cu nimic. Puteti folosi si pulpa fructului, fara probleme.

Eu am folosit 10 gutui maricele, din care am scos cam 600 g de cotoare si bucatele de gutuie fara viermi. M-am chinuit ceva.  Cotoarele si semintele sunt pline de pectina (gelifiant natural).

Se lasa fructele la fiert pana cand se inmoaie bine de tot si furculita intra foarte usor.

Daca apa scade prea tare, se mai adauga cate putina. Se strecoara zeama si se masoara.

Se folosesc cantitati egale de zeama de fructe si zahar.

Eu am avut 220 ml de suc, asa ca am pus 220 g de zahar.

Se pune pelteaua din nou pe foc si se fierbe cam 10-15 minute din momentul in care a dat in clocot. Verificati cu o lingura felul in care curge, veti vedea cand se incheaga.

Truc pentru pelteaua de gutui:

Puneti o farfurioara in congelator si dupa ce pelteaua de gutui fierbe 10 minute, scoateti farfurioara si puneti pe ea putina peltea. Veti vedea cat de repede se incheaga.

Trebuie sa fie ca mierea. 🙂

Se toarna imediat, asa, clocotita, in borcane perfect uscate si curate, sterilizate inainte. Eu pun borcanele in cuptor, spalate, cu gura-n jos, la 170 de grade, cand pun pelteaua la fiert. Le las 10 minute, atat. Inclusiv capacele.

Asez apoi borcanele pe o tava din inox si torn pelteaua. Strang imediat capacele, le asez cu gura-n jos si le acopar cu o patura.

Aceasta peltea are o splendida culoare portocalie si iarna ne place sa punem putin pe o felie de paine prajita si unsa cu unt, alaturi de o cana cu ceai sau lapte aburund.

Peltea de gutui

E o gustare sau un mic dejun delicios. Sau mai folosesc peltea de gutui si ca sa fac jeleu si diferite creme pentru torturi si prajituri.

Gata, asta-i tot. Simplu, nu-i asa?

 

Nu uitati ingredientul cel mai important:

Presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate. 🙂

Peltea-de-gutui-pofta-buna-cu-gina-bradea (1)

Peltea de gutui

Mi-a iesit un borcan de 350 de g, nu l-am mai sterilizat pentru ca deja ne-am legat de el, am degustat din belsug. Am cules gutuile si maine intram in ele, ca este si sotul liber, sa ma ajute la curatat. Sunt gustoase, dar tare viermanoase. 🙁

Oricum, merita sa faceti cateva borcanele cu peltea, are un parfum fantastic, e dulce-acrisoara, grozava!!!! Se poate face si din mere, pere, prune…

Pofta Buna!

Gospodinele au probat reteta de peltea de gutui:

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

20 comentarii

  1. Acum 2ani in urma am facut si eu dulceata din prune verzi,daraimei nu vor sa ma creada.
    Mi-au iesit aproape 10 borcane cu dulceata. Dupa care le-am ipartit pe la fiecare cite un borcan din care eu am mai ramas numai cu 2 borcane. Zic eu,tot ebine. Dar mi-au dat raspuns ca: a fost tare bun. Da asta inseamna ca le-a placut.
    Imi plac retetele d-ra si cred eu ca am sa rup 2,3, retete pe care imi plac foarte mult si am sa le pun la mine in retetar.
    Doar atit am vrut sa spun.
    Cu drag Mihaela

  2. Ce cantitate de apa ati folosit la 600 g gutui? Eu peltea am facut doar din struguri…si acolo zeama este din belsug. Mulțumesc!

  3. am facut din resturile de la gem (cam 1kg si 1/2). mi-a iesit 2 borcanele de peltea- zeama am masurat 600 ml. foarte buna, cam dulce dupa parerea mea dar nu si a fetitei mele careia ii place „jeleul din borcan”. singurul lucru care mi-a dat batai de cap este ca am fiert cam mult pana s-a legat

    • Foarte bine. Lasa asa, in borcan, pe masa. O sa vezi cum se evapora, o mananca pisicile vecinilor.
      Si recomand sa mai faci macar din 3-4 kg de gutui. E minunata dulceata si faci si peltea 🙂

  4. Am facut dulceata si acum am pelteaua pe foc.In gutui,am pus si cateva pere,nu are dece sa nu iasa bine.Am cateva borcanase in debara din anul precedent,numai ca la mine nu se prea mananca dar eu tot fac ca imi face placere sa prepar.Am mai primit si doua borcanase de peltea de gutui de la Sorina,prietena mea,care a fost minunata.Multumim D-na Gina ptr.toate retele.

  5. Gina draga mea, se poate face pelteaua cu îndulcitor pudră de stevia? Chiar dacă am diabet, aș încerca să fac peldea de gutui. Mulțumesc mult pentru rețetă. 😘

  6. […] daca se folosesc merele intregi, cu tot cu coaja si casuta de seminte. Principiul e la fel ca la peltea – vedeti reteta. Stiti ca pelteaua se face din coji si casutele cu seminte ramase de la fructele folosite la gem, […]

  7. Buna Gina,
    eu am pus 850 de coji de la gutui (cotoarele aveau viermi si nu le-am folosit) insa dupa fierbere mi-a ramas cam multa apa: 1 litru. Am pus un kg de zahar si acum e la fiert. Trebuie sa astept sa fiarba mai mult de 15 min pana scade suficient, nu?

  8. Multumesc, Gina. Sa stii ca am fiert o ora pana mi-a iesit testul cu farfuria pusa la congelator. A iesit un borcan de 800g si unul de 400g, dupa racire e ca o gelatina. Culoarea si aroma sunt insa minunate. Azi am vazut in supermarket un borcan de 400g la pret de 7 lei insa avea in ea si vreo 2 acizi nu stiu de care, iar culoarea era maro – cam dubios. In price caz eu am facut in premiera peltea. Pe lamga consumul ei ca atare, as fi curioasa sa stiu si cum o folosesti la prajituri. Imi dai te rog linkurile cu retetele unde o folosesti? Multumesc!
    PS: Sa stii ca eu sunt noua pe aici, dar imi plac retetele tale si te urmaresc cu drag. Mult succes in tot ceea ce faci!

    • Ai pus multa apa sau gutuile nu au fost bine coapte. Evita ce e in comert.
      Recomand clatite cu peltea. Nu am folosit-o la prajituri, mereu s-a mancat asa cum e. Dar se poate pune, incalzita putin, la toruti, prajituri cu foi…

  9. Am pus apa cat sa acopar cojile de gutui si nu, nu erau crude. La vremea asta din an sunt numai bune de cules, pe alocuri unele chiar au inceput sa se strice. Una peste alta, pelteaua a iesit foarte buna, Gina. Categoric o voi incerca cu clatite! Si ca sa vezi ce fan am devenit, azi am facut tarta cu gutui in amestec cu mere si nuca, tot dupa reteta ta.
    Spor in toate si multumesc pentru raspunsuri!

    • Te imbratisez. Important e ca finalul a iesit pe placul tau 🙂
      Sa vad cand culeg si eu gutuile. Fac si lichior de gutui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.