Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant

Zarzavat de pentru iarna, reteta simpla, fara conservant,cu verdeturi si legume proaspete, fiert sau la congelator, o reteta simpla si fara conservanti. Zarzavat de ciorba.

Se poate face in mai multe feluri reteta de zarzavat de supa-ciorba pentru iarna, o sa va spun cateva variante. De ani buni eu prefer sa fac Vegeta de casa la sare sau Vegeta cu legume uscate, care merg la orice mancare. Vedeti retetele unde e subliniat cu rosu.

Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant
Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant

Zarzavatul se poate face cu sau fara rosii, in functie de cum doreste fiecare gospodina. In general, zarzavatul fara rosii se face pentru supe, iar zarzavatul cu rosii-pentru ciorbe.

Dar sunt si ciorbe albe si supe rosii… asa ca cel mai bine e sa faceti din ambele tipuri de zarzavat si apoi va orientati la ce si cum il folositi iarna. Va las mai jos cateva idei de retete pe care le-ati putea incerca:

Vegeta de casa (cu legume uscate)
Vegeta de casa
Ciorba de zarzavat cu dovlecei si pastai
Ciorba de zarzavat
Rosii in suc propriu
Rosii in suc propriu
Vinete la borcan pentru iarna
Vinete la borcan

Noua ne plac si supele si ciorbele in egala masura, asa ca gatesc de toate.

Zarzavat de ciorba pentru iarna
Zarzavat de ciorba pentru iarna

Ce ne trebuie pentru reteta de zarzavat pentru iarna?

Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant


Zarzavat de supa, ciorba, pentru iarna

Rating 

Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna, cu verdeturi si legume proaspete, o reteta simpla si fara conservanti
Ingrediente
  • -3 kg rosii
  • -3 kg ardei gras (gogosari, kapia)
  • -2 kg morcov
  • -1 kg telina radacina
  • -1 kg patrunjel radacina
  • -300 g marar
  • -300 patrunjel verde
  • -300 g frunze de telina
  • -500 g leustean (daca este pentru ciorba)
  • -2-3 ardei iuti (optional)
  • -300 g de sare neiodata, pentru muraturi (25-30 g pentru fiecare 1 kg de amestec sau 1 lingura cu varf)

Daca veti folosi ardei kapia, gogosari sau de culoare rosie, zarzavatul va avea o culoare mai rosie, va colora mai frumos mancarea.

Zarzavat pentru iarna, reteta simpla, fara conservant

Cum preparam reteta de zarzavat de ciorba (pentru iarna)?

Mai departe puteti citi reteta scrisa sau treceti direct la reteta video aici:

Se taie cubulete sau se dau pe razatoare radacinoasele (morcov, telina si ptarunjelul radacina), rosiile se taie cubulete. verdeata se taie marunt, ardeiul iute se taie felii.

Rosiile se pot lasa cu tot cu coaja sau se pot opari si curata de coaja sau pur si simplu se pot da pe razatoare. Eu asa prefer si coaja ramane deoparte de la inceput.

Nu fac mult zarzavat de ciorba, doar 3-4 borcanele de 400 de g acum. In Romania faceam mai multe zarzavaturi, pentru ca aveam legume si verdeturi proaspete in gradina, la casa de la tara.

Acum mi-a adus fetita din Romania ardei gras (in Italia nu gasesc ardei ca asta), verdeturi (leustean, marar, telina, patrunjel de gradina si cimbru) si patrunjel si pastarnac radacina.

Asa ca m-am apucat imediat de treaba. Am facut si o tura de Vegeta cu legume uscate (am dat retete mai sus) si am facut si putin zarzavat pentru iarna.

Cum se face reteta de zarzavat de ciorba pentru iarna?

Nu am o cantitate anume, v-am dat niste cantitati, sa va fie de ajutor, dar eu ma uit la culori. Mai adaug in functie de ceea ce vad ca mai trebuie, la ochi: morcov (portocaliu), verde (verdeata) etc.. Si mai ales, folosesc ceea ce am. 🙂

Se poate pregati zarzavatul pentru iarna astfel:

  • Se pune totul in borcane sau sticle de 1 kg cu gura larga, se pun capace sau se leaga cu celofan si apoi se sterilizeaza la bain-marie timp de 40-50 de minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se acopera si se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert.
  • Se pune in pungute cat e nevoie 1 data la o ciorba si se baga la congelator.

Eu recomand sterilizarea, fara aspirina sau alt conservant, fara Pikant fix. Doar cu putina sare si bine sterilizate borcanele, se mentin excelent.

Daca se sterilizeaza bine borcanele sau sticlele cu zarzavat nu este deloc nevoie de aspirina, fie ea si naturala si nici conservant. 1 ora de sterilizare face minuni!

Mama facea  sterilizat. Tin minte cand taia zarzavaturile si adauga si ardei iute. Ne placea sa mancam cu lingura din zarzavatul pentru ciorba. Bunica il punea in niste cazane mari, smaltuite, maro si gri (poate le mai stiti).

Ce bucurie mai era sa mergem in „chiler” (magazie), sa-i aducem zarzavat pentru bors!!!  Scoteam mai mult, umpleam stràchinoiul(o strachina mare) si cand ajungeam la bucatarie, ne inarmam cu linguri si mancam tot. Faceam cate 2-3 drumuri la chiler, sa aducem zarzavat pentru bors.

E tare gustos si sanatos, se adauga dupa ce a fiert ceapa pusa la ciorba. Avand rosii, intareste.

Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna

Zarzavatul pentru supe se face doar asa:

-3 kg ardei gras

-1 kg telina radacina

-3 kg morcov

-1 kg pastarnac, patrunjel radacina

-1 kg verdeata (marar, patrunjel)

-300 g frunze de telina

-30 g de sare pentru fiecare 1 kg de legume (270 g)

Cantitatile sunt orientative, desigur, nu e grav daca veti folosi mai mult sau mai putin din fiecare.

Vedeti si celelalte retete de conserve pentru iarna.

Voi cum pregatiti zarzavatul de ciorba si supa?

Pofta Buna!

Zi cu oameni buni sa fie!!

Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna
Zarzavat de supa,ciorba, pentru iarna

Reteta de zarzavat de supa-ciorba pentru iarna a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!:

Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3362

43 comentarii

  1. vaı ce de bunatatı!Cu toate ca sant dın Ardeal ador cıorbele acrıte cu bors pe care le beam dıntr-un bol apoı foloseam lıngura ,ımı place RECE! Acuma cıorba aıa pescareasca o fı buna dar de unde apa sı fel de fel de pestısorı eu o fac dın cap sı spınare de peste sı pun bucatı de peste ın farfurıe!sı bors!!!!Zarzavaturı ptr ıarna eu le taı patrate mıcı fara ceapa sı le pun ın cutıı de plastıc subtıre la congelator!Patrunjelul radacına ıl aduc sı eu dın Ro aıcı nu se gaseste -nıcı gogosarı-!ceapa o taı proaspat !Ce-mı placeaıcı gasestı absolut orıce uscat-ardeı deumplut,vınete,dovleceı,rosıı uscate etc ıeftıne foartebune sı naturale doar uscate!

  2. Gina fac si eu zarzavat pentru ciorba, dar vreau sa pun sare mai multa, nu vreau sa pun nici conservant si nici aspirina si nu as vrea nici sa le sterilizez! Inainte le puneam in sticle de lapte si puneam aspirine acum le pun in sticle! Ce zici?

  3. Nu este obligatoriu sa puneti sare multa.Ce este sterilizat cum trebuie este sfant.Si eu fac aceste bunatati si foarte bine imi prinde iarna chiar daca sunt singura.Fac cu ele pilaf sarbesc,tocanita,taitei facuti in casa cu legume si tot felul de minunatii.Tarhonul si leusteanul le conserv altfel incat zarzavatul il folosesc la toate. Am avut in gradina de toate si foarte multe.Am dat eu de pomana si tot am avut in plus.Si atunci m-am apucat de treaba.Exceptional mi-au iesit.Pofta buna.

  4. Va las si eu o reteta de zarzavat ,pe care o fac de cativa ani buni.
    Ingredientele sunt cam aceleasi, mai putin verdeturile.( Eu prefer sa usuc verdeturile ca mi se pare ca-si pastreaza mai bine aroma) Radacinoasele le dau pe razatoarea mare iar ardeii si rosiile prin masina de tocat. Le pun pe toate intr-o oala, adaug sare (cate o lingura rasa /kg legume) , zahar cam jumatate din cantitatea de sare si cate 1-2 linguri de ulei/kg. Le pun la fiert pana scade putin zeama (30- 40 mim) apoi pun amestecul in sticle sau borcane curate(sterilizate) si le las in paturi pana se racesc. Este foarte bun atat pentru supe, ciorbe cat si pentru tocanite.

  5. Asta toamna am facut si eu zarzavat taiat,adica tot l-am taiat cu cutitul mai putin morcovul pe ala l-am dat prin razatoare am pus sare si le-am sterilizat in sticle de sticla de 1l,dar acum cand am desfacut o sticla a trebuit sa fug afara cu ea ca fierbea care este cauza nu stiu ,eu cred ca l-am sterilizat deajuns

  6. Mă scuzati ca va deranjez dar eu nu stiu cu bain mari va rog frumos sa imi explicatii??? Nu am auzit nu stiu dar vreau sa stiu cum se face va multumesc

  7. Ma scuzati ca va deranjez dar imi explicati cum trb sa fac cu bain marie nu am auzit pana acuma si vreau sa stiu scuze pt deranj multumesc

    • Se invelesc in servete sau ziare, se pun borcanele intro cratita, se completeaza cu apa pana la nivelul capacului si se pun pe foc. Asta e bain/marie, fierberea in baie de apa.

  8. Scuze ca te abordez asa,dar am facut zarzavat de ciorba dupa reteta ta ,bineinteles sterilizat si mi-au fermentat.Norocul meu ca am observat ,l-am scos din nou am mai pus sare si l-am sterilizat din nou.intrebarea mea este:de ce a fermentat?(la toate sticlele).

    • Se mai intampla si cauze pot fi multe: sarea, legumele pot fi ,,mănate,,, capacele nu sunt etanse etc…
      Un sfat: intotdeauna, la toate conservele, in primele zile, cam 1 saptamana, stai cu ochii pe ele mai ceva ca o soacra. Le lasi undeva la vedere, eu le las pe masa. Verifici zilnic capacele, le intorci si vezi sa nu curga, sa nu fie umflate, sa nu fie zeama tulbure.
      Se intampla uneori, dar nu trebuie sa te sperii, totul se rezolva.
      Pur si simplu sterilizezi din nou. Dar mai intai verifici capacele.
      Le muraturi de exemplu, se scurge lichidul, se clocoteste si se toarna clocotit inapoi.
      Abordeaza-ma fara probleme, eu raspund. Am gatit foarte mult la viata mea (suna manelistic, dar adevarat) si am facut milioane de greseli, asa ca stiu cum sa le repar 🙂

    • In general la conservele cu zarzavat se pune o cantitate mai mare de sare,preparatul să fie chiar foarte sărat.In acest mod nu mai punem sare la mâncare siynivi nu fermentează.Eu locuiesc la bloc și nu mi_au fermentat niciodată.Evitati conservantul care eboe bază de acid salicilic și face ravagii la stomac.Spor la treabă.

      • Daca e bine sterilizat nu e nevoie de foarte multa sare. Eu am redus sarea foarte tare si nu am probleme.

  9. Am observat ca la reteta de zarzavat pentru ciorba, nu ati scris „pastarnac”, ci doar la supa. Ati omis sau chiar nu folosiți? Eu de obicei puneam de toate, dar vreau sa fac acum exact cum procedati dvs deoarece abia acum, de cand gatesc dupa retetele dvs, mancarea mea are gust😊.

    • Folosesc si este foarte gustos, dar acum locuiesc in Italia si aici nu gasesc patrunjel sau pastarnac radacina. Folositi ca este foarte bun.

  10. Am pregătit și eu anul acesta vreo 6 borcane ca să văd cum ies. Mi se pare foarte interesant, mai ales că de multe ori iarna nu găsesc exact legumele care îmi plac pentru ciorbă. Am procedat cum scrie în rețeta dvs. și până acum borcanele arată foarte bine. Le-am dus deja în pivniță și stau acolo la întuneric. Au trecut deja vreo două săptămâni. Între timp am făcut și un bulion și zacuscă.
    Întrebarea mea este: Nu este periculos pentru sănătate să conservăm în casă (prin bain marie) legume care nu au o aciditate ridicată (păstârnac, țelină, morcovi, etc.)? Întreb asta pentru că pe toate site-urile străine pe care am mai intrat se precizează (foarte apăsat și cu o notă alarmantă) că legumele, peștele sau carnea conservate la temperaturi prea joase (cum e bain marie – adică 100 C , punctul de fierbere) ar putea să nu distrugă unele microorganisme și să riscăm să facem botulism.
    Sunt foarte contrariată. Ce știu din familie e că de 100 și ceva de ani femeile din familie au pus zacuscă (deci nu ceva foarte acid) sau pastă de ardei și nimeni n-a pățit nimic. Bunica mai punea și carne de porc în untură (gătită bine la cuptor în prealabil) și îmi povestea cum mâncau cu toții , și copiii, bineînțeles, până în primăvară.
    Bineînțeles că nu mă gândesc să cumpăr oală cu presiune pentru conserve și prefer să întreb pe cei ce au mai multă experiență și, cum ziceți dvs, mai multe cunoștințe tehnice în domeniu.
    Nu știu de la femeile din familie să fi conservat legume ptr ciorbă sau mazăre, fasole păstăi, dovleac, și multe din rețetele pe care le aveți aici pe site și m-ar tenta foarte mult să le încerc.

    • Draga mea, la mine in familie mereu s-au facut conserve de tot felul si niciodata nu am avut botulism.
      Se vede cate retete de conserve am si mai stiu inca enorm de multe, mai am de publicat. Bunicile, matusile, verisoarele, mama, toate au avut mereu camarile pline de conserve facute cu mana lor.
      Garantez ca sunt mult mai sanatoase decat tot ce este in comert.
      Apar multe zvonuri complet nefondate, ca asta cu botulismul sau ca mierea devine toxica daca se incalzeste…Asta ca sa se vanda toate chimicalele din comert, sa nu mai faca oamenii acasa.
      Sfatul meu e sa te bazezi pe instinct si pe bun simt, va fi mereu cel mai bine 🙂 Te imbratisez cu drag 🙂

  11. Buna ziua Dna Gina. Se poate va rog sa imi spuneti, din cantitatea mentionata mai sus (3 kg rosii etc), cate borcane de zarzavat ies cu aprox? Va super multumesc pentru toate retetele!

  12. Buna ziua.Multimesc mult pentru retete si nu ma ce o faceti !Sunt exact pe gustul familiei mele😊am o intrebare :capacele trebuie să fie neapărat noi?eu asa am pus mereu dar poate raman odata in pana de capace😉

  13. Buna ziua.Multumesc mult pentru retete si nu ma ce o faceti !Sunt exact pe gustul familiei mele😊am o intrebare :capacele trebuie să fie neapărat noi?eu asa am pus mereu dar poate raman odata in pana de capace😉

    • E bine sa fie noi sau le verifici sa nu aiba urme de rugina, sa prinda bine, sa nu curga borcanele. Si eu refolosesc capace, e ok.

  14. Mulțumesc frumos ! Prepar a doua oara zarzavaturi pentru iarnă , sunt pe gustul meu varianta pentru ciorbe si cea pentru tocănițe . Oricum se mai poate regla gustul dar începutul este perfect .

  15. Bună ziua am făcut zarzavatul pentru iarnă anul trecut și mi-au ieșit de minune multumesc mult, anul ăsta aș vrea să pun și cartofi tăiaţi mărunt ce ziceţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.